Poslanci dali šanci marihuaně pro léčebné účely

marihuana, ilustrační foto

marihuana, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Používání konopí k léčebným účelům možná bude legální, bude-li pořízeno na lékařský předpis. Konopí by měli dodávat do lékáren licencovaní výrobci a pěstitelé. Počítá s tím poslanecká novela zákona o léčivech, kterou dnes sněmovna v prvním kole podpořila.

Novelu předložili poslanci ze všech sněmovních stran v čele s předsedkyní dolní komory Miroslavou Němcovou (ODS), normu podle ní připravili zástupci lékařů, farmaceutů, policie a drogových expertů. Šéfka sněmovny zdůraznila, že novela má umožnit „pouze striktně léčebné využití konopí pro některé závažné stavy nemocných“ a v žádném případě neznamená legalizaci marihuany.

Konopí podle Němcové dokáže ulevit od bolesti lidem s rakovinou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, atopickým ekzémem nebo lupenkou. V případě odmítnutí novely si tito lidé budou konopí stejně pěstovat nebo nelegálně kupovat, podotkla Němcová. Poslanec ODS Igor Svoják připomněl petici za legalizaci marihuany k léčebným účelům, kterou podepsalo kolem 40 tisíc lidí. Uvedl také, že k léčebnému využití je už možno užívat opium. Konopné přípravky se už využívají při léčbě artrózy a revmatismu, pomáhají i epileptikům.

Licence k dovozu nebo k pěstování konopí v tuzemsku by měl podle novely vydávat Státní ústav pro kontrolu léčiv s platností na pět let. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil předpokládá, že licencí bude nejvýše deset.

Vláda měla k novele výhrady. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale za svůj úřad se záměrem novely souhlasil. „Konopí opravdu může být někdy užitečné, tak podobně jako někdy může být člověku při lehkých onemocněních i některých nepříjemných stavech užitečný alkohol v rozumných dávkách,“ uvedl. Námitky vlády k předloze podle něj řeší již dohodnuté úpravy. Počítají například s registrem pacientů, jimž bude předepsáno konopí, místo elektronické databáze předpisů. Normu podpořil i předseda VV Radek John a vytkl ministerstvu zdravotnictví, že podobnou normu „zbaběle“ nepřipravilo dříve.

Před přijetím návrhu varoval Boris Šťastný (ODS), podle něhož je „flagrantním průlomem do lékového zákona a principu lékové politiky“, neboť na nátlak určité úzké skupiny lidí obchází standardní proces schvalování léků. Zpochybňoval také tvrzení předkladatelů, že měsíční léčba konopím bude stát nejvýše 1500 korun. Pacienti ale podle Šťastného potřebují až pět gramů konopí denně, přičemž cena jednoho gramu se pohybuje od 80 do 200 korun. Skutečná cena měsíční léčby by tak dosáhla 30 tisíc korun, dodal Šťastný.

Soňa Marková (KSČM) se obávala, že zákon bude zneužit k legalizaci pěstování konopí bez omezení. Vytkla předkladatelům, že dostatečně neřeší cenu konopí a její zamýšlené hrazení ze zdravotního pojištění.