Poslanci kvůli reformě penzí svolali mimořádnou schůzi

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

Sněmovna bude na mimořádné schůzi projednávat návrh zákona umožňující zavést reformní druhý důchodový pilíř od příštího roku. Na žádost poslanců ODS ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), začne v pátek odpoledne.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura dnes navrhl zařadit projednávání předlohy a s ní souvisejícího takzvaného změnového zákona na současnou řádnou schůzi. Opoziční ČSSD a KSČM to ale vetovaly. Na mimořádné schůzi se má uskutečnit druhé čtení a závěrečné schvalování obou norem.

Jde v podstatě o technické dokončení reformy penzí, která už byla schválena. Návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by bez dnes podpořeného návrhu neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Předloha o pojistném na důchodové spoření zavádí zejména individualizaci, tedy hlášení o výši zálohy připadající na jednotlivé poplatníky. Nahradí stav, kdy zaměstnavatel podává hlášení za všechny zaměstnance souhrnně.

David Klimeš: Poslední varování před reformou penzí

Stavební spoření jako součást důchodového systému?

O penzijní miliardy se strhne boj

Druhý pilíř důchodového systému počítá s převodem peněz ze státního důchodového systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Lidé si budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy.

Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši odpovídající dvou procentním bodům ze svého. Spoření bude dobrovolné.