Poslanci opět chtějí zakázat skládkování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Rozjel se další pokus o zákaz skládkování komunálního odpadu, který lze recyklovat nebo jinak využít. Po neúspěšném červnovém poslaneckém pokusu pustili poslanci na mimořádné schůzi sněmovny do třetího čtení nový návrh, který skládkování zakáže od roku 2024. Tentokrát však poslanci nechtějí zvyšovat poplatky za skládkování.

„Ministerstvo životního prostředí návrh podporuje. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby obsahoval i poplatky za skládkování, ale i tak jej lze podpořit,“ uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva.

Ekologové z Hnutí Duha návrh kritizují, údajně bude obce nutit energeticky využívat komunální odpady ve spalovnách. Tak se zlikvidují i jinak využitelné materiály a navíc budou spalovny pro obce drahé. „Jednáme s poslanci, aby se formulace upravila tak, že se zakáže jen skládkování biologického a recyklovatelného odpadu,“ sdělil odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Kde se moc recykluje, začne se spalovat

Spalovny by podle ekologů měly vznikat tam, kde míra recyklace přesahuje padesát procent. Dotřiďování odpadu před spalováním nebo skládkováním by podle výpočtů Duhy mohlo zlevnit účty domácností za odpadky o 210 až 550 korun za rok. Kropáček argumentuje návrhem Evropské komise, která chce i státům nařídit, aby výslovně zakázaly skládkování biologických a recyklovatelných odpadů.

„Takto formulovaný zákaz je pro fungování spalovny přijatelný. I po vytřídění zbude dost odpadu, který se nakonec bude muset spálit,“ míní Tomáš Drápela, ředitel Plzeňské teplárenské, která staví spalovnu na zhruba sto tisíc tun odpadů ročně.

Bez zvyšování poplatků za skládkování však podle Drápely nikdo nebude investovat do alternativ vůči ukládání odpadů na skládkách. Odmítá také tvrzení ekologů, že spalování je dražší než zavést dotřiďování při zpracování odpadů.