Poslanci přehlasovali Zemanovo veto, služební zákon platí

prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Sněmovna potvrdila novelu služebního zákona. Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana, který v předloze kritizuje zejména takzvané politické náměstky. Už dříve avizoval, že se kvůli normě obrátí na Ústavní soud. V dolní komoře pro ni hlasovalo 123 ze 166 přítomných poslanců. Proti bylo hnutí Úsvit, komunisté se hlasování zdrželi.

Zákon upravuje práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Účinný má být od ledna.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) schválení zákona přivítal. „Čekali jsme na něj 25 let, já jsem rád, že se to nové vládě povedlo,“ řekl novinářům při odchodu ze summitu EU v Bruselu. Od zákona očekává moderní, stabilizovanou, nestrannější a odbornější státní správu. Pro podání ústavní stížnosti nejsou podle právních expertů důvody, zákon ústavu neporušuje, míní předseda vlády.

Zeman veto zdůvodnil také zásadními ústavněprávními pochybnostmi počínaje nestandardní procedurou projednávání po mezery v zákoně a neurčitá a nejasná ustanovení. Prezident během návštěvy Číny novinářům řekl, že podání k Ústavnímu soudu je připraveno a samozřejmě může být podáno teprve potom, co norma vyjde ve sbírce zákonů.

Na její nynější podobě se po dlouhých neshodách dohodla koalice s pravicovou opozicí. Normu poté schválila Sněmovna a následně Senát. Poslanci z koalice a z TOP 09 a ODS dnes politickou dohodu opět ocenili a avizovali, že ji dodrží. „Dojde k zásadní depolitizaci státní správy,“ uvedl za předkladatele předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. Podle Radka Vondráčka z hnutí ANO je norma přijatelným kompromisem.

Bendl se zastal náměstků

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek vyzdvihl, že v zákoně není proti původnímu návrhu generální ředitelství státní služby a že státní správa bude více otevřená pro lidi z jiných sfér. Bývalý ministr ODS Petr Bendl se zase zastal náměstků, kteří podle něho mají řadu úkolů. „Nevidím důvod, proč by to měla být politická trafika,“ zdůraznil.

Předlohu nejostřeji kritizovali opět poslanci Úsvitu, kteří stejně jako prezident mluví o ústavní stížnosti. Norma podle předsedy hnutí Tomia Okamury k odstranění politického vlivu na státní správu vzhledem ke způsobu výběru vyšších úředníků nepovede. „Je otevřen prostor pro politické trafikanty,“ řekl. Podle poslance KSČM Jana Klána měl Zeman pro veto pádné argumenty a komunisté je sdílejí. Klán označil normu za českou specialitu, jež nebude fungovat.

Zeman nejvíce kritizoval zřízení funkce takzvaných politických náměstků. Nebudou podle něj mít na ministerstvu co na práci, budou jen brát plat.

Maximálně dva náměstci na ministra

Předloha omezuje počet náměstků nejvýše na dva pro každého ministra. Zastánci ustanovení říkají, že bez něho by ministr mohl mít náměstků v podstatě neomezený počet. Tvrdí taky, že ministr potřebuje mít někoho, kdo ho může zastupovat například na jednáních parlamentních výborů.

Nová norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část dosud nenabyla účinnosti. Vlády ji několikrát odkládaly s poukazem na značnou finanční náročnost.