Poslanci přerušili jednání o služebním zákonu, sejdou se koncem srpna

Poslanecká sněmovna během projednávání novely služebního zákona

Poslanecká sněmovna během projednávání novely služebního zákona Zdroj: ctk

Sněmovna podle očekávání přerušila svoji schůzi, na níž projednává novelu služebního zákona. Poslanci se sejdou opět 27. srpna, kdy jim má koalice předložit kompromisní pozměňovací návrh k projednávané předloze. Vznikne na základě dohody s opozičními stranami ODS a TOP 09.

Dnešní jednání Sněmovny trvalo asi minutu. Předseda Sněmovny Jan Hamáček jen oznámil, že na základě dohody předsedů poslaneckých klubů přerušuje schůzi do středy 27. srpna. „Děkuji vám za účast a přeji hezký zbytek dne,“ dodal. V jednacím sále bylo přihlášeno asi 50 z 200 poslanců, někteří ani nestačili do jednacího sálu dojít.

Projednávaná novela služebního zákona předtím dlouhou dobu čelila kritice opozice a hlavně ODS spolu s TOP 09 kritizovaly především navrhovaný vznik generálního ředitelství státní služby. Hrozily, že pokud v zákoně zůstane, pak prostřednictvím obstrukcí neumožní schválení zákona.

Koalice proto na středečním jednání všech sněmovních stran předložila návrh, který generální ředitelství ze zákona vypouští a přináší i další změny.

Komunistům a Úsvitu se návrh nelíbí

Pravicová opozice tento návrh přivítala, naproti tomu KSČM a hnutí Úsvit se nelíbí. Předsedovi komunistů Vojtěchu Filipovi vadí hlavně, že návrh posiluje nepřiměřeně pravomoci ministerstva vnitra. Na tomto ministerstvu by měl podle dohody fungovat náměstek pro státní službu. Hnutí Úsvit tvrdí, že předloha nepomůže odpolitizovat státní službu.

Česko má sice služební zákon od roku 2002, jeho účinnost ale Parlament již několikrát odložil. Jeho novelu, o níž se celou dobu jedná, předložili loni v prosinci poslanci ČSSD. Sněmovna se jí poprvé zabývala letos v lednu, do druhého čtení se dostala až na mimořádné schůzi, která začala 15. července.

Nyní je ve třetím čtení, tedy před závěrečným schvalováním. Pokud strany dodrží středeční dohodu, vrátí 27. srpna předlohu zpět do druhého čtení, aby do ní mohly vložit dojednaný kompromis.

Kdo se bojí služebního zákona