Poslanci schválili rozpočet, kultuře dali peníze na koupi domu Palacha

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Sněmovna díky hlasům vznikající trojkoalice schválila státní rozpočet na příští rok, který předložil kabinet Jiřího Rusnoka. Schodek oproti letošku vzroste ze 100 na 112 miliard. Poslanci převedli zhruba pět miliard korun do vládní rozpočtové rezervy, většinu pozměňovacích návrhů ale odmítli. Pouze přidali peníze na školství a ministerstvu kultury poslali šest milionů na nákup rodného domu Jana Palacha.

Rozpočet podpořilo 109 přítomných poslanců, proti jich bylo 39. Pro hlasovali poslanci vznikající vládní koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Bývalé vládní strany ODS a TOP 09 byly proti, komunisté a poslanci Úsvitu se zdrželi. Rozpočet nyní míří k podpisu prezidenta republiky, Senát o něm nehlasuje.

Na návrh rozpočtového výboru zákonodárci přidali 300 milionů na výstavbu základních škol v okolí velkých aglomerací, 1,27 miliardy korun na sociální služby. Poslanci také přidělili ministerstvu kultury na koupi rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku a na zřízení expozice šest milionů korun. Stejně tak poslanci přidali 50 milionů korun na platy v regionálním školství.

Poslanci současně změnili rozpočet na letošek
Zákonodárci dnes snížili celkové příjmy a výdaje letošního rozpočtu shodně o 4,4 miliardy korun, schodek zůstal stejný. Souvisí to s aukcí kmitočtů, kterou uspořádal Český telekomunikační úřad. Příjmy z této aukce ve výši sedmi miliard měl ve svém letošním rozpočtu, ale dostane je až v příštím roce. Tomu bylo nutné letošní rozpočet přizpůsobit.

Sněmovna dnes také ze svého rozpočtu na příští rok vyřadila částku 40 milionů určenou na odchodné poslanců. Do rozpočtu Sněmovny se tyto peníze dostaly v době, kdy se ještě předpokládalo, že volby budou v příštím roce. Protože byly už letos, vyplatila Sněmovna odchodné z úspor ve svém letošním rozpočtu.

Dolní komora měla letos na projednání rozpočtu rekordně krátkou dobu. V prvním čtení schválila základní údaje již 6. prosince a po 13 dnech ho schválila. Jindy na to poslanci mají zhruba 2,5 měsíce. Také dnešní závěrečné čtení bylo kratší než dříve, poslanci ho stihli zhruba během jedné a půl hodiny.

Reakce politiků na schválený rozpočet
Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Tento rozpočet neškrtí ekonomiku, nebere občanům další peníze formou zvyšování daně z přidané hodnoty a snaží se řešit aspoň částečně krizi ve zdravotnictví, která byla způsobena škrty exministra financí Miroslava Kalouska a exministra zdravotnictví Leoše Hegera.“. Sobotka je prý rád, že se možné budoucí koalici ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podařilo splnit ambiciózní plán schválit rozpočet do konce roku a vyhnout se rozpočtovému provizoriu.
Miroslav Kalousek (TOP 09): „Dobrá zpráva je, že země má schválený rozpočet, ta špatná zpráva je, že to je špatný rozpočet, rozmařilý a špatně strukturovaný.“ Rozpočet má podle Kalouska výdaje o 24 miliard korun vyšší, než je nezbytné, a není prorůstový. „Dochází k poklesu kapitálových výdajů i výdajů na vědu a výzkum. To jsou nepochybně prorůstové položky,“ doplnil.
Jan Fischer (ministr financí v demisi) s tvrzením Kalouska nesouhlasí, rozpočet prý zvyšuje výdaje na vědu a výzkum o půl miliardy korun. Rozpočet podle něho vychází z návrhu Nečasova kabinetu. „My jsme do něj promítli představu o silnějším tempu růstu, a to jsme ještě konzervativní,“ řekl Fischer. Ačkoli je rozpočet mírně expanzivní, deficit drží po třemi procenty hrubého domácího produktu, dodal.
Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o rozpočet poslanců budoucí vlády a ponesou za něj taky odpovědnost. „Mysleli jsme si, že některé smysluplné návrhy opozice jako podpora vědy, podpora platů učitelů, podpora oprav silnic první třídy nebo nepatrné zvýšení částky na sociální služby mohla nalézt podporu vládní většiny,“ poznamenal.
Lidovci podle předsedy Pavla Bělobrádka navzdory výhradám uznali, že je lepší rozpočet schválit. Nelíbilo se jim prý zkrácení peněz na vědu a výzkum a nejsou ani optimisti ohledně příjmů.
Poslanci Úsvitu kritizovali, že se jim nepodařilo prosadit návrhy na navýšení peněz ve školství a sociálních službách. Podle šéfa hnutí Tomia Okamury také nejsou spokojeni s výší schodku.
Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše není sice návrh rozpočtu dobrý, ale KSČM nechce nést politickou odpovědnost za to, že by ČR neměla na konci roku schválený rozpočet.

Pavel Páral: V rozpočtu jsou horší věci než deficit