Poslanci si mají zrušit doživotní imunitu

David Rath před sněmovnou neuspěl. Poslanci rozhodli o jeho vydání k dalšímu stíhání

David Rath před sněmovnou neuspěl. Poslanci rozhodli o jeho vydání k dalšímu stíhání Zdroj: ctk

Dlouholetý český politický evergreen – omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců, ale také regulace anonymních akcií nebo zrušení daňového osvobození církví při prodeji majetku je na programu schůze Poslanecké sněmovny. Její letošní první řádné jednání, které začne dnes, rovněž v prvním čtení rozhodne zhruba o 90 návrzích, mezi nimi i o předlohách vazebně stíhaného Davida Ratha.

Naopak zrušení doživotní imunity je ve třetím, závěrečném čtení. Návrh zřejmě hladce projde, imunita by měla trvat jen po dobu výkonu mandátu. Stejnou předlohu sněmovna schválila už před rokem. Kvůli absenci řady senátorů však spadla pod stůl. Živější debata se čeká nad vládním návrhem regulovat anonymní akcie, který jako nedostatečný kritizuje opozice.

Pokud změna projde, bude mít vlastník anonymních akcií tři možnosti – zaknihovat akcie u centrálního depozitáře, uložit je pod jménem u registrované banky nebo se rok od účinnosti zákona tyto akcie transformují na akcie na jméno.

Zrušení osvobození církví od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku budou poslanci projednávat hned ve dvou verzích. Nečasův kabinet podpořil novelu Michala Doktora (Jihočeši 2012), který majetkové vyrovnání pomohl loni prosadit. Další předloha pochází z dílny ČSSD.

Debatovat se bude rovněž o finanční ústavě. Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) už naznačil, že je v některých navrhovaných parametrech ochoten ustoupit opozici.

Budoucí prezident Miloš Zeman se včera nechal slyšet, že prosazení „dluhové brzdy“ v parlamentu má za podstatnější než to, aby se země připojila k fiskálnímu kompaktu EU. Zeman se tak přidal na stranu ODS. Ta se nyní pře s TOP 09, která odmítá podepsat novou koaliční smlouvu, dokud se vládní strany na připojení k této evropské smlouvě neshodnou.

Prezident přímo a poslanci s omezenou imunitou

Přistiženi za školou