Pospíšilovo čestné prohlášení se ztratilo, tvrdí ODS. Je to msta, reaguje Pospíšil

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: Euro Martin Pinkas

Čestné prohlášení, které by dokazovalo závazek Jiřího Pospíšila vůči ODS, není k nalezení. Prý se ztratilo, zní z ODS. Dokument, který straně zaručoval, že kdokoliv opustí poslanecký klub, vzdá se i místa poslance, podepisovali všichni před podzimními volbami. Nyní má být pákou k Pospíšilově odchodu. Sám Pospíšil tvrdí, že nic nepodepsal.

„Všichni z ODS stojí proti mě a něco na mě hledají. Já na nikoho neútočím. ODS se mě teď tímto způsobem bude snažit diskvalifikovat a mediálně poškodit,“ řekl serveru Lidovky.cz Pospíšil.

Oproti jiným kandidátům Pospíšil odmítl prohlášení podepsat, protože měl prý výhrady vůči formulacím a nejednoznačnosti v textu. Jeho slova potvrdil plzeňský regionální manažer ODS Michal Šašek.

Exministr zvažuje spolupráci s TOP 09, Kalousek nemá problém

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po odchodu z ODS uvažuje o spolupráci s poslaneckým klubem TOP 09. Řekl to v České televizi s tím, že o vstupu do této ani žádné jiné strany ale neuvažuje. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že strana mu je připravena poskytnout zázemí.

Pospíšil chce podle svých slov ve sněmovně dál hájit program, za který do ní byl zvolen. Jeho případná žádost o spolupráci s klubem TOP 09 by podle něj byla motivována snahou vykonávat svůj poslanecký mandát efektivně.

„Budu opozičním poslancem a budu obhajovat myšlenky, které jsem hlásal ve volební kampani. Jsem připraven hlasovat spolu s ODS a TOP 09. V žádném případě ale neuvažuju o vstupu od nějaké politické stran,“ zdůraznil Pospíšil.

Strana TOP 09 je podle šéfa jejich poslanců Miroslava Kalouska připravena vyjít Pospíšilovi vstříc. „Nezařazený poslanec to má těžké, protože nemá ani klubové zázemí ani informace z organizačního výboru. Bude-li mít Jiří Pospíšil zájem, my mu to zázemí rádi poskytneme, aniž bychom si kladli jakékoliv podmínky ohledně hlasování. Je to prostě běžná kolegiální spolupráce a já bych v tom neviděl žádný problém.“ Uvedl Kalousek v České televizi.

Poradce Hany Marvanové

Pospíšil už dříve dostal nabídku spolupráce od Hany Marvanové, která se má stát náměstkyní nové ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO 2011). Mohl by se tak podílet například na úpravách občanského zákoníku nebo zákona o státním zastupitelství.

„Jsou to odborná, nikoliv politická témata. Budu-li konkrétně osloven, tak bezplatně rád jako bývalý ministr spravedlnosti v těchto oblastech pomohu jako řadový, externí, neplacený poradce,“ dodal Pospíšil.

Pospíšil je egoista, zní z ODS

Někdejší místopředseda ODS Pospíšil opustil stranu údajně kvůli oboustranné ztrátě důvěry. „Důvodem mého odchodu je oboustranná ztráta důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS. Tato situace mě mrzí, ale nezbývá mi nic jiného než ji respektovat, a proto jsem se rozhodl z ODS odejít,“ uvedl Pospíšil.

Pospíšil prý odchází také proto, aby ODS byla jednotná a schopná úspěšně realizovat svůj restart. „Přeji novému vedení občanských demokratů, aby se mu podařilo udělat z ODS opět silnou pravicovou stranu,“ uvedla jedna z nejpopulárnějších tváří občanských demokratů.

„Jiří Pospíšil svým krokem jen potvrdil, že je ve své podstatě konjunkturalista a egoista, kterému na ODS nezáleželo a nezáleží. Po prvním neúspěchu utéci umí jen slaboch a tímto krokem jen odhalil své vnitřnosti. Může to být někomu líto, ale takový politik s těmito vlastnostmi je špatný politik,“ uvedl na Pospíšilovo rozhodnutí místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„Není to tak, že by občanství demokraté dávali Jiřímu Pospíšilovi červenou a nechtěli, aby se dále podílel na dění ve straně,“ reagoval na odchod populárního člena místopředseda ODS Martin Kupka s tím, že šlo pouze o Pospíšilovo osobní rozhodnutí.

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana