Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Poslanci schválili novelu zákona o daních z příjmu. Účinná by měla být od začátku roku. Kromě jiného by znamenala konec daňové slevy na poplatníka pro pracující důchodce. A tedy téměř pětadvacetitisícovou ztrátu proti předchozím letům. Existuje ale jednoduchý a legální způsob, jak o peníze nepřijít.

Pracující důchodce nově čeká zásadní změna: zrušení takzvané základní slevy na poplatníka. Ta znamená snížení daně od 24 840 korun ročně, respektive 2070 korun měsíčně. Změny zasáhnou ty, kdo pobírají starobní důchod (řádný i předčasný) a zároveň vykonávají výdělečnou činnost, která podléhá dani z příjmu. Zákon ale ponechává možnost, byť poněkud krkolomnou, peněz se nezříci.

Jak na Nový rok...

V platném zákoně o daních z příjmu se píše, že vypočtená daň se snižuje o částku 24 840 Kč, tedy o zmíněnou základní slevu na poplatníka. Od 1. 1. 2013 by skupina lidí, kteří slevu uplatňují, měla být zúžena, v novele se připojuje, že „daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod“. Kdo k 1. 1. 2013 bude pobírat starobní důchod, nemůže základní slevu na dani uplatnit. Pracující důchodce tedy zaplatí na dani až o 24 840 korun víc.

Pokud jste chtěli nový rok zahájit „změnou stavu“ na pracujícího důchodce, přiznání důchodu odložte na kterékoli datum po 1. lednu 2013.

Pozastavení výplaty důchodu

Pobírání starobního důchodu můžete kdykoli pozastavit, a to na libovolné období. Stačí jen příslušně okresní správě sociálního zabezpečení (v Brně Městské, v Praze Pražské správě sociálního zabezpečení) vyplnit správný formulář. Pozastavit výplatu starobního důchodu můžete ode dne po dni podání žádosti. Datem podání žádosti se myslí buď den, kdy vyplněný formulář skutečně osobně podáte na pobočce sociální správy, případně den, kdy ji správě sociálního zabezpečení pošlete poštou (podací lístek pečlivě uschovat). Nemůžete žádat o pozastavení výplaty důchodu zpětně a podle sdělení call centra České správy sociálního zabezpečení ani týž den, kdy žádost podáváte.

A jak využít pozastavení důchodu k tomu, abyste nadále mohli uplatňovat základní daňovou slevu? Mělo by stačit, abyste pobírání důchodu pozastavili na jediný den, a to na 1. ledna 2013. Pak byste nesplňovali podmínku uvedenou v zákoně: K 1. lednu zdaňovacího období byste nepobírali starobní důchod – základní slevu na dani byste tedy mohli uplatnit.

Tento postup jsme konzultovali s ministerstvem financí a dle jeho výkladu by se jednalo o obcházení zákona. Nicméně Generální finanční ředitelství tento výklad nesdílí. Není jisté, který názor se nakonec prosadí. Podle ministerstva je prý problém v tom, že kdybyste pobírání důchodu pozastavovali jen za účelem placení nižší daně, očividně chcete ustanovení zákona obcházet. Pak by se vyplatilo mít k ruce argument prokazující, proč získání daňové slevy není jediným účelem pozastavení výplaty důchodu.

Nejvhodnější postup k zachování slevy

Abyste mohli aplikovat bezpečnější postup, jak si zachovat základní daňovou slevu, musíte splňovat následující podmínky:

Musíte vykonávat výdělečnou činnost, která zakládá účast na důchodovém pojištění.
Museli jste již dosáhnout (obecného) důchodového věku, tj. věku, kdy vzniká nárok na řádný starobní důchod.
Pokud jste odešli do předčasného důchodu a nepamatujete si přesně, jaký by byl váš „regulérní důchodový věk“, poví vám to kalkulačka od Peníze.cz.

Pokud při výkonu výdělečné činnosti v důchodovém věku starobní důchod nepobíráte, důchod se za každých takto odpracovaných 90 dní navyšuje o 1,5 procenta z vašeho výpočtového základu. Říká se tomu někdy přesluhování nebo práce na procenta. Pobírání důchodu tedy pozastavte na celých 90 dní výkonu výdělečné činnosti, váš důchod se tak maličko navýší. Dejte si však pozor, do takto odpracované doby se nepočítají doby neplaceného volna, doba neomluvené nepřítomnosti v práci a doba dočasné pracovní neschopnosti nebo pobírání dávek nemocenského pojištění. Pokud by takové doby při pozastavené výplatě důchodu vznikly, je třeba o ně prodloužit období 90 dní, jinak by se vám důchod nenavýšil.

A rázem máte argument: jediným účelem pozastavení výplaty důchodu už není snížení daně, ale zvyšování penze. A to je rozdíl oproti předchozímu postupu. Na druhou stranu – přijdete o tři výplaty důchodu. Pokud nesplňujete jednu z výš vypsaných podmínek, uvedený postup použijete jen s obtíží. Stále však můžete využít zmíněný ‚riskantní“ postup přerušení výplaty důchodu pouze na několik dní.

Peníze.cz