Praha má ode dneška ulici Ronalda Reagana

Ulice Ronalda Reagana

Ulice Ronalda Reagana

Jméno amerického prezidenta Ronalda Reagana, jehož politika významně přispěla k pádu komunismu v Evropě, nese ode dneška část ulice Dr. Zikmunda Wintra v blízkosti rezidence amerického velvyslance v Bubenči. Slavnostního odhalení názvu se zúčastnila bývalá americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová, americký velvyslanec Norman Eisen a zástupci Nadace Ronalda Reagana.

„Tato ulice je symbolem zvláštního přátelství mezi Českou republikou a USA,“ řekl několika stovkám přítomných lidí velvyslanec Eisen.

Condoleezza Riceová pak ve svém projevu řekla, že by Reagan byl první, kdo by řekl, že svoboda nepřišla do Česka z USA, ale díky nezdolnému duchu Čechů. Znovunabytá svoboda klade podle ní otázku, co s ní Češi udělají. „Stačí, že si ji vzali zpět, nebo to znamená další zodpovědnost? Lidé v Česku jasně odpověděli ano,“ prohlásila.

Riceová občanům Česka poděkovala za obrovskou čest, kterou prokázali pojmenováním ulice po Ronaldu Reaganovi. „Pojmenování ulice po prezidentu USA je projevem vděku, respektu a snahy nezapomenout,“ doplnila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, než společně s Riceovou a velvyslancem strhli plachtu z cedule s novým názvem ulice.

Ronald ReaganRonald Reagan

Na slavnostní akt přišla i skupina Reaganových odpůrců

Během slavnostního aktu ale došlo i na projevy nesouhlasu. Když Riceová přistoupila k mikrofonu, ozvalo se ojedinělé volání několika členů skupiny A-kontra: „Paní Riceová, strhněte ten mýtus!“ Rozdávali letáky s tvrzením, že „lepší je mít ulici pojmenovanou podle zapomenutého spisovatele než podle člověka s krví na rukou“.

Reagan se podle nich provinil mimo jiné tím, že podporoval apartheid v Jižní Africe. Valná většina přítomných s kritiky nesouhlasila a dala to hlasitě najevo. Policie nezasahovala. „Demokracie je dobrá věc, ale občas je hlučná,“ přešla incident Riceová.

Dnešní slavnost byla připomínkou 100. výročí Reaganova narození. Žil v letech 1911 až 2004, prezidentem byl v letech 1981 až 1989. Než vstoupil do politiky, pracoval jako filmový herec, za svoji kariéru ztvárnil 88 rolí a byl také předsedou hereckých odborů.