Praha má stále nejvyšší platy a nejnižší nezaměstnanost, skokanem desetiletí je ale Plzeňský kraj

Praha - ilustrační foto

Praha - ilustrační foto Zdroj: ctk

Hlavní město Praha potvrdilo roli ekonomické jedničky v České republice. Vyplývá to z výsledků studie MasterCard, kterou zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze. Metropole dominuje ve všech ekonomických ukazatelích s výjimkou počtu vydaných stavebních povolení na jeden tisíc obyvatel.

V letošním roce se experti zaměřili na celkovou socioekonomickou úroveň krajů, kterou dávali do souvislosti s vývojem veřejných financí a s analýzou místních poplatků v krajských městech.

Jak si stojí kraje

Ze srovnání současné socioekonomické situace krajů s rokem 2001 vyplynulo, že situace je ve většině regionů v zemi dlouhodobě stabilní, což je vidět i na příkladu hlavního města. Praha si udržela post lídra, stejně jako v roce 2001. Celkově jediné výraznější zlepšení zaznamenal Plzeňský kraj, který se v celkovém žebříčku posunul ze sedmé na třetí pozici za Prahu a Jihočeský kraj.

Jak si stojí kraje v ČRJak si stojí kraje v ČR | MasterCard

Zdroj: MasterCard česká centra rozvoje 2013 (na základě dat ČSÚ)

„Praha si dlouhodobě drží mezi regiony pozici ekonomické jedničky. Kromě nejnižší míry nezaměstnanosti a nejvyššího hrubého domácího produktu vykazuje také jednoznačně nejvyšší mzdovou úroveň. Zatímco v roce 2001 byla průměrná mzda v Praze 20 800 korun, v roce 2012 dosahovala 34 420 korun, uvedl Milan Damborský, zástupce ředitele Střediska regionálních a správních věd Vysoké školy ekonomické a vedoucí zpracovatelského týmu.

Praha rovněž vykazuje nejmenší počet uchazečů na jedno pracovní místo vykazuje, kde na jednu volnou pozici připadá 3,7 uchazečů.

Vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v korunách

Průměrná hrubá měsíční mzda v korunách podle krajů ČRPrůměrná hrubá měsíční mzda v korunách podle krajů ČR | MasterCard

Zdroj: MasterCard česká centra rozvoje 2013 (na základě dat ČSÚ)

Míra nezaměstnanosti k 31. prosinci v procentech

„Socioekonomické ukazatele určují nejen to, jak se v daném regionu bydlí, pracuje, tráví volný čas a podobně. Podle průzkumů je to i jeden z aspektů, který má vliv na délku života místních obyvatel. Lidé v regionu s dobrou socioekonomickou úrovní se v průměru dožívají vyššího věku a jsou zdravější. I z toho důvodu je našim nezpochybnitelným úkolem pracovat tak, aby Praha vždy dosahovala co nejvyššího skóre,“ řekl náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Nouza.

Míra nezaměstnanosti k 31. prosinci v procentechMíra nezaměstnanosti k 31. prosinci v procentech | MasterCard

Naděje dožití u mužů - v letech

Naděje na dožití u mužů dle krajů ČRNaděje na dožití u mužů dle krajů ČR | ctk

Naděje dožití ženy - v letech

Naděje dožití dle krajů v ČRNaděje dožití dle krajů v ČR | MasterCard

Vývoj veřejných financí

Největší zadlužení na jednoho obyvatele mezi kraji vykazoval v roce 2012 Karlovarský kraj, téměř sedm tisíc korun na osobu (není zařazena Praha). Dluh Olomouckého kraje přesahuje šest tisíc Kč na jednoho obyvatele. Z dalších krajů vykazuje dluh vyšší než tři tisíce korun pouze Pardubický kraj s 3902 a Ústecký s 3242 korun na osobu, s výrazným odstupem následují kraje Pardubický a Středočeský.

Naopak nulový dluh vykazuje kraj Plzeňský, druhý nejméně zadlužený v přepočtu na obyvatele je kraj Jihočeský. V posledních třech letech má zadlužení vzestupný trend v Karlovarském, Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině, trend sestupný zaznamenal pouze Plzeňský a Pardubický kraj.

Zadlužení kraje je ovlivněno celoevropským ekonomickým poklesem, který ovlivňuje příjmovou stranu rozpočtu krajů, a také systém čerpání fondů EU, které předpokládají předfinancování projektů.

Praha představuje z hlediska veřejných financí velmi specifickou jednotku. Je totiž zároveň obcí i krajem. Není tak porovnatelná ani mezi městy ani mezi kraji. Porovnatelná je jen v případě agregování dat obcí a krajů. Například při součtu příjmů obcí a krajů na obyvatele vykazuje Praha příjem 50730 Kč (rok 2012), což je o více než 20 tisíc korun více než v případě Zlínského kraje.

Hodnocení místních poplatků v krajských městech

Hlavní město Praha vykazuje vůbec nejvyšší hodnotu příjmů krajských měst z místních poplatků, což je rozhodně dáno tím, že je Praha nejlidnatějším městem republiky. Město má nejvyšší příjem ze všech poplatků. Místní poplatky odvádí obyvatelé přímo městu. Proto bylo v rámci studie i hodnoceno, jaké možnosti plateb město nabízí.

„Při posuzování hotovostních a bezhotovostních plateb na úřadech jsme v řadě měst narazili na významné administrativní překážky související s platbami kartou. Výsledky studie nás inspirovaly k přípravě systému, který by usnadnil přijímání karet a zvýšil tak komfort občanům a případně také usnadnil související administrativu,“ uvedl generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko Miroslav Lukeš.