Praha zažila demonstrace odpůrců islámu, kritizovali migraci i Merkelovou

Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit.

Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit. Zdroj: CTK

Protestní shromáždění Solidarita bez hranic: Akční den proti pevnosti Evropa se uskutečnilo na Malostranském náměstí v Praze. Následoval pochod. Policie proti některým účastník u Pražského hradu zasáhla.
Protestní shromáždění Solidarita bez hranic: Akční den proti pevnosti Evropa se uskutečnilo 6. února na Malostranském náměstí v Praze.
Na Hradčanském náměstí v Praze se uskutečnila demonstrace Hrozba islamizace ČR pořádaná Blokem proti islámu a hnutím Úsvit.
3
Fotogalerie
Stovky lidí na několika místech Prahy protestovaly proti islámu, migraci, vládě a Evropské unii. Protiislámský protest se konal i v Brně stejně jako v dalších evropských městech. Současně se na jiných místech Prahy konala shromáždění, na nichž lidé dávali najevo odpor vůči xenofobii a podpořili solidaritu s uprchlíky. Policie musela stoupence obou táborů oddělovat, řešila několik potyček a konfliktů. Zajistila 13 lidí.

První vážnější potyčka mezi příznivci a odpůrci migrace se odehrála odpoledne na Malé Straně, kde po sobě házeli lahve a dlažební kostky. Během večera museli policisté průběžně oddělovat znesvářené skupinky, nejvyhrocenější byla situace na Mánesově mostě. Během demonstrace krajně pravicové Národní demokracie na Loretánském náměstí zadrželi jednadvacetiletého muže, který vystřelil z polašné pistole. Nikomu se nic nestalo, mladík je podezřelý z výtržnictví.

Odhadem nejméně tisícovka odpůrců islámu se sešla na Hradčanském náměstí. Shromáždění svolal Blok proti islámu a hnutí Úsvit jako součást celoevropských protestů organizovaných hnutím Pegida. Řečníci v projevech kritizovali zastánce uprchlíků, českou vládu i evropské politiky, především německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička ve svém projevu označil podporovatele migrantů za kolaboranty a varoval před migrací do Evropy. Poslanec Úsvitu Marek Černoch (Úsvit) ve stejnou dobu v Drážďanech na akci Pegidy obvinil českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a kancléřku Merkelovou, že neposlouchají přání občanů. Jsou prý třeba politici jako prezident Miloš Zeman.

Další protiislámskou demonstraci zorganizovala odpoledne na Václavském náměstí hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Řečníci tam žádali demisi vlády, předčasné volby, referendum o vystoupení z EU či nulovou toleranci vůči imigrantům. Na této akci se sešlo podle policie přibližně 1200 lidí, organizátoři hovoří o více než dvojnásobném počtu. „Musíme prosadit absolutní nulovou toleranci propagace a šíření radikální ideologie islámu,“ uvedl ve svém projevu Okamura. Akce se obešla bez incidentů.

Stovky odpůrců v Brně

Na brněnském náměstí Svobody se odpoledne sešlo zhruba 500 odpůrců údajné islamizace Evropy. Cílem akce bylo podle organizátorů upozornit na nebezpečí masově řízené migrace směrem do Evropy. Brněnské shromáždění i následný pochod městem se odehrály bez problémů.

Do centra Prahy dnes dorazili i lidé, kteří chtěli vyjádřit opačný názor na migrační krizi a vyjádřit nesouhlas s nenávistnými projevy vůči běžencům. Jedna z akcí se konala na Malostranském náměstí, další na Pohořelci. Přišel je pozdravit světově známý čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej. Večer přišlo několik desítek lidí podpořit před Úřad vlády premiéra Sobotku. Policisté je museli oddělit od účastníků protiislámských protestů.

Na demonstraci Pegidy v Drážďanech přišly tisíce lidí
Až osm tisíc lidí dnes odpoledne v Drážďanech pod heslem Pevnost Evropa demonstrovalo proti údajné islamizaci země a proti příchodu uprchlíků. Akce hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na níž vystoupil i poslanec českého hnutí Úsvit Marek Černoch, však nenaplnila odhady organizátorů, kteří původně avizovali až 15 tisíc účastníků. Proti postojům Pegidy také v saské metropoli vystoupily tisíce lidí na pochodu městem a na demonstraci před budovou opery. Na akce dohlížely tisíce policistů, ke konfliktům mezi oběma skupinami nedošlo.

Podle internetové služby Durchgezählt přišlo na demonstraci Pegidy na břehu Labe u sídla saské zemské vlády 6000 až 8000 lidí. Zástupci hnutí v projevu tlumočeném z němčiny do češtiny vyzvali k uzavření a důsledné kontrole vnějších i vnitřních hranic Evropské unie. Podle nich je současná uprchlická krize stěhováním národů, které nijak nesouvisí s útěkem před válkou, ale je motivováno snahou o osobní prospěch běženců. Projev doprovodilo skandování „zavřít hranice“ a „odsunout běžence“.

Organizátoři se také vyslovili pochvalně o postoji středoevropských zemí k uprchlíkům. Češi, Slováci, Poláci a Maďaři podle Pegidy mají historickou zkušenost s „islámskou porobou“ a nechtějí ji zažít znovu. Odsoudili naopak postoj německé vlády, což demonstranti doprovodili skandovaným pokřikem „Merkelová musí pryč“.

V Drážďanech vystoupil i český poslanec Černoch, který obvinil českého premiéra Bohuslava Sobotku, německou kancléřku Angelu Merkelovou a politiky v Bruselu, že neposlouchají přání občanů. Podle něj se snaží budovat multikulturní Evropu a chtějí uprchlíky použít jako levnou pracovní sílu, která nahradí Evropany. „Potřebujeme politiky, jako je český prezident (Miloš) Zeman nebo slovenský premiér (Robert) Fico, kteří se nebojí říkat své názory nahlas,“ řekl. Sobotku by podle něj měl nahradit někdo jako zakladatel Pegidy Lutz Bachmann.

Na akci Pegidy se na velkoplošnou obrazovku promítal v přímém přenosu i pražský projev Martina Konvičky z hnutí Islám v ČR nechceme, zazněly i zdravice příznivců Pegidy z Maďarska, Slovenska a Nizozemska.

Před demonstrací Pegidy se v Drážďanech konal i pochod proti nacismu svolaný pod heslem Solidarita bez hranic. Podle Durchgezählt prošlo městem 1000 až 1400 lidí. Souběžně s demonstrací Pegidy se pak před budovou drážďanské opery konala demonstrace za otevřenou společnost a proti šíření nenávisti, kam přišlo 2500 až 3000 lidí.

Protiislámské hnutí odsoudila předsedkyně strany Levice Katja Kippingová, podle níž Pegida snižuje důstojnost jinak smýšlejících lidí. „Pegida podporuje atmosféru, která snižuje práh pro rasistické násilí,“ řekla.

Saský premiér Stanislaw Tillich z křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vyzval justici k prošetření výroků, které na demonstraci Pegidy zazněly. „Řečníci Pegidy otevřeně vyzývají k násilí proti cizincům a politikům. Je stále více třeba zásah státního zastupitelství,“ řekl.

Na demonstrace v Drážďanech dohlížely tisíce policistů. Nedaleko sídla saské zemské vlády, před nímž se shromáždili příznivci Pegidy, byla připravena i vodní děla, policie je ale nakonec nemusela nasadit.