„Pravá frakce ODS“ se utěšeně rozrůstá, tvrdí Janeček

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. V tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů.   (Foto ČTK)

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. V tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

K nové frakci v ODS, kterou asi před deseti dny založil dosavadní předseda ODS v Praze 11 Jiří Janeček, se prý hlásí stovky členů. Janeček chce proto založit pobočky v regionech. Aby se mohl frakci plně věnovat, rezignoval dnes na post šéfa ODS v Praze 11. Někteří členové ODS se od Janečkovy iniciativy distancovali, podle nich vznik frakce stranu oslabí. Podle předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody nemohou být řešením problémů ve straně frakce, ale důvěryhodní a volitelní lidé na kandidátkách.

Takzvaná Pravá frakce ODS by měla být podle Janečka komunikačním nástrojem uvnitř strany, v kterém by si straníci mohli vyříkat odlišné názory a nemuseli by je říkat do médií. Měla by se opírat o takzvané poděbradské artikule, které strana přijala v roce 1998 a které jsou jedním ze základních programových dokumentů ODS.

„Po týdenní registraci členů do této frakce jsem velmi mile překvapen, jak mnoho opravdu pravicových členů ODS podporuje tuto myšlenku a chce se aktivně zapojit a pomoci ODS,“ uvedl Janeček. Doplnil, že chce vytvořit pravicový program, který by pomohl ODS vyhrát v příštím roce volby.

Jiří JanečekJiří Janeček | CTKJiří Janeček

Svoboda: ODS nemohou zachraňovat ti, kteří ke krizi přispěli

„Já kvituji každou iniciativu, která může pomoci ODS. Dle mého soukromého názoru však nemůžou ODS zachraňovat lidé, kteří svou nedůvěryhodností a kroky přispěli k tomu, kde se ODS teď nachází,“ reagoval na Janečkovu iniciativu předseda pražské ODS a pražský primátor Svoboda. Podle něj se ve straně v poslední době více diskutuje. „Já si nemyslím, že ODS má problém s programem, ale spíš s jeho naplňováním a personální politikou. Řešením nejsou frakce, ale důvěryhodní a volitelní lidé na kandidátkách,“ dodal Svoboda.

Dlouhodobým řešením pro stranu není tato platforma ani podle místopředsedy občanských demokratů Martina Kuby. „Po všech těch volebních neúspěších jsme stranou uvnitř které se významně diskutuje o řadě témat. Přesto jsem přesvědčen, že toto není řešení,“ uvedl Martin Kuba. Dodal však, že si umí představit fungování frakcí uvnitř strany. ODS by podle něj měla být velkou stranou, v níž existují názorové proudy. „Například daňová politika, evropská politika - to jsou témata, kde mohou vznikat názorové frakce. Ale musí vyrůstat z dlouhodobého procesu a nemohou vznikat takto ad hoc,“ uvedl Kuba.

Kuba zatím podle svých slov nevidí ani velký podíl členů ODS, které se k Janečkově aktivitě hlásí. „Spíš jsem to zaznamenal jako mediální záležitost, než abych to zaregistroval ve stranické diskusi,“ řekl Kuba. Vytvoření frakce už dříve odmítla i místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Podle ní je možné v ODS diskutovat na mnoha úrovních.

Podle Janečka se do frakce přihlásily stovky lidí z celé republiky, na sociální síti Facebook se k iniciativě dnes odpoledne hlásilo přes 330 lidí. Vedením buňky v Praze 11 bude pověřen místopředseda Jan Gabriel, který se od Janečkovy iniciativy už dříve distancoval. Janeček zůstává v oblastní radě.

Komentář E15: ODS v čele pravice končí. Bez boje