Právníci: Vrchní soud rozhodl v případě Davida Ratha logicky

David Rath

David Rath Zdroj: CTK

Bývalý středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath obviněný z korupce hovoří v Hostivici u Prahy s novináři poté, co 11. listopadu opustil ruzyňskou vazební věznici. Pražský vrchní soud ho po 18 měsících propustil z vazby.
David Rath, Vít Bárta
Policejní eskorta s poslancem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) dorazila 16. května v podvečer do litoměřické vazební věznice. Rath je viněn z přijetí sedmimilionového úplatku.
Moderní škola v Hostivici. Rath býval kvůli dotacím do domovské obce terčem kritiky opozičních zastupitelů. Kritizovali jej třeba právě kvůli dostavbě základní školy (na snímku) nebo zřízení gymnázia, které tam podle nich vzniklo jen kvůli tomu, že to je hejtmanovo bydliště.
David Rath
18
Fotogalerie

Původní rozsudek neplatí. Pražský vrchní soud v říjnu zrušil rozsudek v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha kvůli nezákonně pořízeným odposlechům. Okresní soud v Ústní nad Labem mimo jiné nařízení odposlechů nedostatečně odůvodnil. Chybovali také žalobci a policisté v žádostech, na jejichž základě chtěli povolení k odposlouchávání a sledování podezřelých získat.

Obecně se podle právníků jedná o signál, že příkazy k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu musí být postaveny na předpokládaných zákonných standardech, kdy vybočení z těchto mezí způsobí nemožnost užití odposlechů. Vrchní soud tímto rozhodnutím podle nich vysílá signál, že obviněným svědčí právo na spravedlivý proces, jehož součástí je i zákonnost obstarávání důkazů.

"Vrchní soud rozhodl logickým způsobem, kdy zdůraznil, že již v přípravném řízení je třeba dodržovat zákonné postupy obstarávání důkazů, v tomto případě odposlechů. Pokud tyto odposlechy nebyly pořízeny zákonem stanoveným způsobem, jsou absolutně neúčinné," říká k případu Lukáš Bohuslav z Právnické fakulty UK a tajemník advokátní kaceláře Gřivna & Šmerda s tím, že v dalším řízení se soud nižšího stupně musí řídit názorem Vrchního soudu a bude pouze na něm, zdali se mu podaří obstarat případné další důkazy, které by mohly zvrátit rozhodnutí Vrchního soudu. V tuto chvíli je tak kauza stále otevřená.

K případu se pro E15 vyjádřil i advokát Tomáš Sokol, který zastupuje obviněné spojené s případem Davida Ratha. "Proces se rozhodnutím vrchního soudu nevrací na začátek, odvolací soud řadu námitek neakceptoval, je tam také řada regulérních důkazů. Vyšel bych z toho, že nyní je na státním zástupci, který nese důkazní břemeno, jakými důkazy podpoří svou obžalobu," uvedl právník.