Pražská Bulovka přijala muže s podezřením na ebolu

Centrum biologické ochrany ministerstva obrany v Těchoníně

Centrum biologické ochrany ministerstva obrany v Těchoníně Zdroj: CTK/Josef Vostarek

Česko má další případ podezření na ebolu. Muž české národnosti ročník 1958, který se před 22 dny vrátil z Libérie, trpí teplotami, další projevy smrtelné nemoci však nemá. Pacienta preventivně přijala pražská Nemocnice na Bulovce, výsledky testů na ebolu budou zřejmě známy v pátek. Už v polovině září hygienici prověřovali podezření na ebolu u studenta pardubické univerzity z Tanzanie.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta zdůraznil, že se jedná pouze o podezření na nemoc. „Protože jediným projevem je zatím horečka, doufáme, že by se mohlo jednat o jinou nemoc, například malárii,“ řekl ČTK. Momentálně se vyhledávají všichni lidé, se kterými se muž po návratu do vlasti setkal, doplnil. Ebola ale podle něj není přenosná v inkubační době, což je 21 dnů.

V České televizi uvedl hlavní hygienik, že bylo zatím vytipováno zhruba deset lidí, kteří s mužem byli v kontaktu. „Byli poučeni o tom, jak se mají chovat, stejně jako zdravotní pracovníci,“ řekl.

Vzorky krve pacienta byly zaslány odborníkům do Německa. „Byl proveden odběr materiálu, které otestují v Berlíně. Výsledky by měly být známy v pátek,“ řekl ČTK šéf České vakcinologické společnosti a epidemiolog Roman Prymula.

Africký student z Pardubic měl malárii

V polovině září hygienici a zdravotníci prověřovali možný výskyt eboly v Česku u afrického studenta v Pardubicích. U mladíka se totiž po návratu od přítelkyně z Konga, kde se virus šíří, objevily horečky. Ebolu ale následně hygienici vyloučili, student se zřejmě nakazil malárií. V Česku je pro sledování pacientů s možnou nákazou a jejich léčbu vyčleněna část infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, kde si také zdravotníci při pravidelných cvičeních ověřují postupy v péči, jež šíření nemoci zcela vyloučí.

Nejhorší epidemie od 70. let minulého století

Ebola se letos začala rychle šířit v Africe. Poprvé se objevila v březnu v západoafrické Guineji, a od té doby se rozšířila do sousední Libérie a Sierry Leone. Případy se objevily i v Nigérii a Senegalu. Jedná se o nejhorší epidemii této nemoci od roku 1976, kdy byl virus eboly identifikován. První případ nákazy na evropské pevnině se objevil nedávno ve Španělsku, kde se nakazila sestra pečující o pacienta s ebolou.

Ebola má dramatický nástup a vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) dosáhl k 1. říjnu počet obětí 3439 z celkem 7492 zaznamenaných případů nákazy.