Premiér Sobotka se sebechválou narazil

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na sněmu Hospodářské komory chlubil výsledky své vlády, ale narazil na výtky podnikatelů. „Jeden z cílů vlády je zvýšit konkurenceschopnost Česka. Na žebříčku sestavovaném prestižní školou IMD se Česko letos posunulo z 33. na 29. místo,“ řekl Sobotka. O pár minut později ovšem od šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka uslyšel, že na žebříčcích konkurenceschopnosti je Česko na nedůstojném místě.

Podobně dopadli Sobotka s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem, když velebili vládu, jak zrychlila hospodářský růst a snížila nezaměstnanost. „Růst je především zásluha podnikatelů a firem,“ opáčil Hanák. Neuspěl ani ministr financí Andrej Babiš, který se podnikatele snažil přesvědčit, jak usilovně snižuje deficit státního rozpočtu. „Letos bude deficit sto miliard korun, příští rok sedmdesát miliard. Za první čtyři měsíce letošního roku klesl státní dluh o dvacet miliard korun,“ tvrdil Babiš.

V desateru priorit, kterými by se podle Hospodářské komory měla vláda urychleně zabývat, je výzva k výraznému snížení strukturálního deficitu veřejných financí. „Obnovme diskuzi o klíčových reformách, jako jsou reformy zdravotního a důchodového systému,“ vyzval ministry prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ten sice podpořil Babišovu snahu o zavedení elektronické evidence tržeb, ale požaduje výměnou snížení daní pro podnikatele. Zejména podnikatelům vadí vysoké daňové zatížení práce. Do konce roku má podle představ komory vláda předložit plán, jak tuto zátěž snížit.

Dlouhý: Obnovme diskuzi o klíčových reformách, jako jsou reformy zdravotního a důchodového systému

Podnikatelé také chtějí, aby vláda sjednotila postup a rozhodování úřadů, které přidělují a kontrolují dotace z evropských fondů. „Vláda musí zabránit situacím, kdy podnikatel jednou kontrolou úspěšně projde a druhá mu schválený postup vytkne,“ dodává Dlouhý. Už v létě se přitom budou vypisovat první výzvy k čerpání dotací z šesti nových operačních programů.

Zeman jmenuje Rafaje do čela ÚOHS
Prezident Miloš Zeman jmenuje na další období do funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje. Řekl to po vystoupení na sněmu Hospodářské komory. V něm podnikatelům vzkázal, že by se měli více podílet na vymáhání svých nedobytných pohledávek v zahraničí, které teď musí platit státní pojišťovna EGAP. Podle prezidenta by stálo za úvahu zvážit, zda by se neměly snížit pojistné limity EGAP, aby podnikatelé nesli větší finanční riziko zahraničních transakcí.