Premiér: Stát by měl hradit krajům náklady na správu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Ministerstvo vnitra by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo být více prosazovat, aby stát hradil krajům a obcím náklady na správu, kterou po nich požaduje. Sobotka to dnes řekl senátorům při projednávání Národního programu reforem, který horní komora vzala na vědomí. Sobotka dodal, že ministerstvo financí zajímá pouze to, jaké mají návrhy ministerstev dopad na státní rozpočet a nestará se o dopady na kraje a obecní rozpočty.

„Ministerstvo vnitra by mělo být v tomto směru razantnější a mělo by trvat na připomínkách, pokud návrhy jednotlivých ministerstev znamenají nové administrativní náklady pro kraje nebo obce, aniž by současně na to ministerstvo financí poskytlo finanční prostředky,“ uvedl Sobotka. Dodal, že ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) požádá o to, aby tuto roli plnil důsledněji.

Reagoval tak na stížnosti senátorů především z řad ODS i KDU-ČSL, podle nichž je skutečný stav veřejné správy v rozporu s tím, jak je v programu reforem líčen. Poukazovali na praxi, kdy jsou ministerstvy na obce a kraje převáděny úkony státní správy, aniž by bylo zajištěno jejich financování odpovídajícím způsobem.

Dopad na kraje

„Souhlasím s tím, že ministerstva jsou schopna vymyslet úplně cokoli,“ připustil premiér. Poznamenal, že ministerstvo financí zajímá pouze to, jaké mají tyto návrhy dopad na státní rozpočet. „Ve skutečnosti se příliš nestará o to, jestli to má dopad na kraje, a už vůbec se většinou nestará o to, jestli to má dopad na obecní rozpočty,“ dodal Sobotka.

Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že u návrhů obnášejících přenesení výkonu státní správy na obce či kraje striktně vyžaduje, aby byly do místních rozpočtů převedeny peníze z rezortů, které danou agendu dosud zajišťovaly. Analýza dopadů přenesení působnosti je povinností ministerstev, která změny navrhují, nikoli ministerstva financí, uvedl na dotaz vedoucí oddělení vnějších vztahů a komunikace Michal Žurovec.

Dlouhodobý problém

Místopředseda ODS a šéf senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil uvedl, že deklarovaná „efektivní veřejná správa“ v programu reforem „jsou jenom řeči“. „Jednotlivá ministerstva podle toho, jak je napadne, upravují výkon státní správy. Kašlou na skladebnost, která je potom později zdůrazňována jako jedna z priorit v případě výkonu veřejné správy. Kašlou na občany. Kašlou na dostupnost. Jediné, co se děje, je to, že hlídají rozpočet svého ministerstva,“ řekl.

Vystrčil přiznal, že současný stav není vinou pouze současné vlády či sociální demokracie. „Nemyslím si, že je to tak úplně vina sociální demokracie. Jsou tady prostě jiní borci, kteří veřejnou správu nikdy neviděli, neví, jak funguje. Myslí si, že je to firma, a takhle to potom vypadá, že rozvrací normální veřejnou správu a normální zastupitelskou demokracii, tím, že to chtějí řešit jiným způsobem,“ dodal.