Prezidentský duel svedou Zeman a Schwarzenberg

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg

Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Anna Vackova

Karel Schwarzenberg v kroužku novinářů
Schwarzenberg oslavil vítězství ve společnosti své oblíbené dýmky
Plný Schwarzenbergův volební štáb v divadle Archa
Bude přístím prezidentem on,...
...nebo Miloš Zeman
7
Fotogalerie
Do druhého kola prvních přímých prezidentských voleb české historie postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Prvně jmenovaný získal 24,21 procenta hlasů, pro druhého hlasovalo 23,4 procenta voličů. Sečteny již byly všechny hlasy, volební účast dosáhla 61,31 procenta.

„Miloš Zeman je zajisté velký politický profesionál, bývalý premiér, tedy opravdu protivník, se kterým stojí za to se střetnout,“ reagoval na dosavadní výsledky voleb viditelně dojatý Schwarzenberg. Podle něj ale Zeman reprezentuje minulost a Česko by naopak mělo hledět do budoucnosti.

„Doufám, že se mi podaří během těch pěti let naši zemi a společnost změnit do stavu, kdy heslo na prezidentské vlajce (pravda vítězí, pozn. aut.) bude skutečností,“ prohlásil spokojený Schwarzenberg, na jehož slova desítky přítomných zareagovali zpěvem české hymny, k níž se potichu přidával i téměř jistý postupující do druhého kola.

OBRAZEM: Vítězové prvního kola slavíKarel SchwarzenbergKarel Schwarzenberg | E15 Dusan Kutner

Srovnávat se Zemanem se příliš nechtěl. „Netroufám si říct, že bych byl v něčem lepší, ale určitě jsem velmi jiný. Nesu sebou jinou zátěž z minulosti než Zeman,“ podotkl.

Zeman si slova svého rivala o muži minulosti nenechal líbit. Jak řekl, v minulosti vedl stabilní vládu dvou nejsilnějších stran, která vyvedla Česko z krize, zatímco Schwarzenberg jako poslanec současné vládní koalice hlasoval pro zvýšení daní na potraviny a léky či církevní restituce. „Pan Schwarzenberg má odpovědnost za tuto vládu,“ dodal.

Výsledek prvního kola prezidentských voleb:

Kandidát Volební zisk (v %)
Zuzana Roithová 4,95
Jan Fischer 16,35
Jana Bobošíková 2,39
Taťána Fischerová 3,23
Přemysl Sobotka 2,46
Miloš Zeman 24,21
Vladimír Franz 6,84
Jiří Dienstbier 16,12
Karel Schwarzenberg 23,4

Do Schwarzenbergova volebního štábu dorazilo několik desítek lidí, a to nejen novinářů. Podpořit Schwarzenberga přišly některé známé osobnosti jako například výtvarník David Černý, ekonom Tomáš Sedláček či herec Oldřich Navrátil. Atmosféru dotváří i výstava fotografií ze Schwarzenbergovy prezidentské kampaně.

PROFILY POSTUPUJÍCÍCH KANDIDÁTŮ

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) | Anna Vackova, E15

Miloš Zeman (69)

číslo 6

Vystudoval VŠE v Praze. V období pražského jara se stal členem KSČ, z níž byl v roce 1970 vyloučen, protože nesouhlasil se sovětskou okupací. V roce 1990 zvolen poslancem FS, po rozdělení státu byl premiérem i předsedou Poslanecké sněmovny. Ve volbách v roce 2003 byl neúspěšným protikandidátem Václava Klause na pozici prezidenta. Poté se stáhl z veřejného života, jeho spory s předsedy ČSSD, především s Jiřím Paroubkem, vyústily v jeho odchod ze strany. V roce 2009 se stal předsedou Strany práv občanů ZEMANOVCI, na tuto funkci rezignoval. Je podruhé ženatý, má dvě děti.

> Prezidentský úřad chápe jako „neutrální pole“, kde by se scházely vládní a opoziční strany a diskutovaly bez přítomnosti médií.

> Založil by fond na úhradu státního dluhu. Odváděl by do něj 30 procent svého platu.

> Zasazoval by se o přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, včetně zabavení nelegálně nabytého majetku.

> Polovina bankovní rady by měla být složena z „keynesiánců“, druhá z „friedmanovců“.

> Prosazoval by změnu volebního zákona tak, aby občané mohli vybírat politické reprezentanty i z kandidátů, které nepreferují stranické sekretariáty.

Karel SchwarzenbergKarel Schwarzenberg | profimedia.cz

Karel Schwarzenberg (75)

číslo 9

Českou diplomacii vede podruhé, je též místopředseda vlády, poslanec a šéf strany TOP 09. Je potomkem orlické větve starého šlechtického rodu Schwarzenbergů. V jedenácti letech, v roce 1948 emigroval s rodiči do Rakouska. V exilu nejdříve studoval práva a lesnictví, později se věnoval správě rodového majetku. Podporoval československý disent, v té době se spřátelil s Václavem Havlem. Po pádu totalitního režimu se vrátil zpět, do politiky vstoupil v červenci 1990, kdy se stal kancléřem prezidenta republiky. Je ženatý, má tři děti.

> V případě vítězství nebude pokračovat ve stranické kariéře, nebude usilovat ani o funkci čestného předsedy TOP 09.

> Jeho kancléřem by se stal člověk, který má znalosti v oblasti ústavního práva a nemá minulost v žádné politické straně.

> S právními odborníky by začal diskutovat o jménech možných kandidátů na osm míst ústavních soudců, která se během roku uvolní.

> Jmenování bankovní rady ČNB by předcházela důkladná porada s odborníky na ekonomické otázky a též s bývalými členy bankovní rady.

> Je rozhodnut využít pravomoci prezidenta úkolovat zpravodajské služby tak, aby bylo dodržováno právo a zajištěna bezpečnost státu.

> První zahraniční cesta by vedla na Slovensko.

Čtěte také:

Zahraniční deníky o české volbě: oslava příznivců body-artu

Ať žije český zakomplexovaný volič

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci: