Při zapojování solárních elektráren se opravdu uplácelo, potvrdil soud

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Během divokého konce roku 2010, kdy řada solárníků usilovala kvůli vyšším výkupním cenám o rychlé licence pro své elektrárny, se skutečně uplácelo. Potvrdil to odvolací soud. Podle jeho verdiktu tři pracovníci firmy Lumen Energetický Development chtěli zkorumpovat zaměstnance Energetického regulačního úřadu právě proto, aby přivřel oči a dal jim potřebné razítko. Úředník se ale obrátil na policii.

Odvolací Krajský soud v Liberci však původní čtyřleté nepodmíněné tresty pro Jaroslava Mačí a Tomáše Nováka zmírnil o rok, Lukášovi Maškovi potvrdil podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky. Všem třem hrozilo až šest let vězení. Rozhodnutí je pravomocné, podat lze jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nižší tresty pro Nováka a Mačí předsedkyně senátu Dana Stránská odůvodnila tím, že jde o jejich první porušení zákona.

Skutek se podle obžaloby stal na konci roku 2010, kdy se firma snažila uvést elektrárny v České Lípě a Českém Dubu na Liberecku do provozu, aby pro ně zajistila licence ještě pro rok 2010 a tím výhodnější garantovanou výkupní cenu elektřiny. Od roku 2011 se totiž ceny výrazně snížily z 12 150 korun na 5500 Kč za jednu megawatthodinu.

Nabídka milionového úplatku

Zástupce ERÚ ale našel nedostatky, což by znamenalo, že by firma nedostala potřebné povolení včas a na dotacích od státu by přišla o stovky milionů. Pracovníci firmy mu tehdy nabídli milionový úplatek.

Úředník ERÚ se ale obrátil na policii, která další jednání mezi ním a pracovníky firmy monitorovala a odposlouchávala. Peníze byly předány 27. ledna 2011 v Praze. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jednoho z mužů tehdy zadrželi na místě, zbylé dva téhož dne na jihu Čech.

O peníze prý pořádal sám úředník

Obhajoba důvěryhodnost pracovníka ERÚ i postup policie zpochybňovala. Tvrdí, že o úplatek požádal sám úředník ERÚ a policií byl pak instruován, jak má postupovat, aby peníze skutečně dostal. „Kdyby do toho policie nezasahovala, tak by k předání úplatku nedošlo,“ uvedl jeden z obhájců.

Podle Stránské je ale z důkazu naprosto zřejmé, že nejprve přišla nabídka úplatku a až poté do případu vstoupila policie. „Zločin byl dokonán nabídkou úplatku,“ uvedla soudkyně.

Zdeněk Zemek: Fotovoltaika má být exemplární případ