Přichází sólo pro prezidenta, Zeman se ujímá vlády

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident – obrazně řečeno – se dneškem ujímá vlády. Na Miloši Zemanovi teď nejvíc záleží, jaký a zda budeme mít do května 2014 kabinet. Jedinou účinnou zbraní politiků proti prezidentovi je společné rozhodnutí o rozpuštění Poslanecké sněmovny. O toto řešení momentálně stojí jenom levice, vládní koalice hodlá prezidenta přesvědčit, aby jí správu země ponechal. Prezident má podle ústavy dva pokusy jmenovat premiéra, třetí pokus je na šéfovi sněmovny.

„Chtěl bych zdůraznit, že jde o kandidáta na premiéra, nikoli o premiéra. Bylo by přehnaným sebevědomím se domnívat, že tím, že někdo kandiduje, se stává premiérem,“ vzkázal Zeman koalici. Přesně v době, kdy ODS vybírala osobnost, která by mohla ve funkci nahradit odcházejícího Petra Nečase. Zeman nechává otevřené všechny možnosti řešení politické krize. Ve středu však řekl, že prezident je tu od toho, aby rychle jmenoval premiéra. Sdělil také, co považuje za nevýhodu předčasných voleb. Podle něho by pod stůl spadla zhruba stovka rozpracovaných zákonů a stát by na hlasování musel vydat kolem půl miliardy korun. To Zeman považuje za „vyhozené peníze“.

Konzultace prezidenta se špičkami parlamentních stran začínají dnes, koalice do nich jde se jménem místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové. Výsledek jednání v Lánech má Zeman oznámit příští týden v úterý. Dnes přijme zástupce ODS a TOP09, v sobotu sociální demokracie.

Prezident Zeman má sice na jmenování premiéra dva pokusy, může ale zvolit i jinou taktiku. Místo jmenování premiéra může vybrat osobu, kterou neformálně pověří vedením o jednání o sestavení vlády.

To se stalo v prosinci 1997 za prezidenta Havla. Výsledkem konzultací vedených lidovcem Josefem Luxem tehdy byl úřednický kabinet Josefa Tošovského. Zeman samozřejmě nemusí ani respektovat, že vládní koalice vybrala na premiérský post místopředsedkyni ODS Němcovou. Volby v roce 2010 vyhrála ČSSD, první prezidentovou volbou může být třeba šéf socialistů Bohuslav Sobotka. „Teď mluvím za sebe jako za Vratislava Mynáře, ale chybí mi trocha statečnosti předsedy ČSSD při odpovědnosti za překlenovací období,“ řekl prezidentův kancléř.

Sociální demokracie žádnou překlenovací vládu řídit nechce. V dolní komoře parlamentu proto už začala sbírat hlasy pro rozpuštění sněmovny a konání předčasných voleb.

S kandidaturou Němcové na premiérský post vzniká vládní koalici další problém. Němcová stojí v čele Poslanecké sněmovny, a pokud by prezident Zeman s výběrem osoby premiéra dvakrát neuspěl, třetí pokus by patřil právě jí. A vládní koalice by se v takovém případě mohla stoprocentně spolehnout, že nevypadne ze hry. Právě to je zřejmě důvod, proč například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek výběr Němcové kritizoval: „Je to od ODS obdivuhodná politická neobratnost. Personální nominace je to vynikající, ale výroba politického problému obrovská,“ konstatoval. Za nynějšího rozložení sil v dolní komoře vůbec není jisté, že by se do čela sněmovny musel znovu dostat politik z řad ODS či TOP09. Že by na tuto funkci dosáhla osoba ze strany LIDEM, je vyloučené.