Přímá volba prezidenta dostává konkrétnější podobu

Česká republika, ČR, Pražský hrad

Česká republika, ČR, Pražský hrad Zdroj: ctk

Sněmovna podpořila prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. Debaty o finální podobě zákona budou mezi koalicí a opoziční ČSSD ještě pokračovat. Sociální demokraté i zástupci vládních stran hovoří o tom, že chtějí do předlohy vložit finanční limity pro kampaně, zatím se ale nedohodli na tom, jak by pravidla pro financování kampaní měla vypadat.

Sněmovna a Senát, v němž má opozice většinu, musí zákon schválit ve stejném znění. Norma nyní míří do sněmovního ústavně-právního výboru. Volba hlavy státu bude podle předlohy většinová a dvoukolová, tedy velmi podobná nynějším volbám do Senátu. Volebním okrskem však bude celá Česká republika. Případné druhé kolo, kam postoupí dva nejlepší kandidáti z kola prvního, pokud v něm žádný nedosáhne nadpoloviční většiny, by se mělo uskutečnit dva týdny po kole prvním.

Kandidátní listinu bude moci podat nejméně 20 poslanců, nejméně deset senátorů, nebo každý plnoletý občan, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 50 tisíci lidmi. Vzorek podpisů bude kontrolovat ministerstvo vnitra.

Sociální demokraté chtějí, aby kandidáti v kampani nepřesáhli limit 15 milionů korun, výdaje na volební kampaň by měly jít z jednoho účtu a kandidáti by museli přiznávat dary nad 50 tisíc korun. Firmy by podle představy ČSSD vůbec nemohly prezidentské kandidáty sponzorovat. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté podle něj ale nemají zájem na tom, aby se volba prezidenta odkládala, a nebudou kvůli sporům o financování kampaní zákon v Senátu blokovat.

Místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Marek Benda (ODS) řekl, že ODS se finančnímu limitu v prezidentské kampani nebrání. „Vyhlásit limit 15 milionů korun je hezké heslo do novin, ale samo o sobě to nic neřeší,“ řekl. Vymezit je podle něj třeba, „jak peníze do kampaně natékají, jestli se počítá jen účet kandidáta, nebo i stranické účty, jaké mají být sankce a co se smí z darů platit“.

Podle Bendy straničtí experti zatím o pravidlech prezidentské kampaně nejednali. Očekává ale, že k němu vládní strany a ČSSD ustaví společnou pracovní skupinu. Benda míní, že v této věci nebude problém najít dohodu. Například návrhu ČSSD, aby nemohly prezidentské kandidáty sponzorovat firmy, ale prý nerozumí. „Nevím proč ne právnická osoba, ničemu to nezabrání, jen se to stane složitějším,“ řekl.

ČSSD také chce, aby kandidát nominovaný občany nemohl být kvůli nesrovnalostem v petici zpětně vyřazen z volby. Kontrola podpisů občanů by se podle ČSSD měla odehrát v určitém časovém limitu a měla by ověřovat, zda petent bydlí na svém trvalém bydlišti, nikoliv pravost konkrétního podpisu.

Někteří koaliční poslanci se vyslovili proti limitům; požadavek je prý dán jen vysychajícími stranickými pokladnami. Smysl nemají ani podle předsedy Národních socialistů - LEV 21 Jiřího Paroubka. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura se zase tázal, jaké náklady by se do kampaně započítávaly - například, zda se budou za billboardy započítávat ceníkové, nebo skutečné zvýhodněné ceny. Otázka je podle něho i kolem sankcí. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) se ale o stropech debatovat bude. Problém prý je v tom, že na schválení zákona je poměrně málo času.