Pro přímou volbu prezidenta se rodí pestrá nabídka kandidátů

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia.cz

Jan Fischer (61) - 22,2 procent. Ekonom, dlouholetý šéf ČSÚ, bývalý premiér úřednické vlády, bývalý člen KSČ. Hlavní favorit přímé volby. "Nebudu před vámi nic ukrývat, tajit, nebudu před vámi mizet," slíbil už v dubnu občanům. Od té doby, kdy je oslovil nepříliš povedeným amatérským videem, neponechává nic náhodě. Jako první si vybudoval volební tým, pravidelně se objevuje i na různých akcích, kde se mimo jiné vyskytují i vlivní podnikatelé. Potenciální voliče oslovil jednoduchým heslem: "Společně se teď pokusíme přispět k tomu, aby to v této zemi vypadalo líp." Zdá se, že na něj lidé slyší.
Miloš Zeman (68) - 18,2 procenta. Ekonom, politik, expremiér, čestný předseda SPOZ, bývalý člen KSČ. Obdivovaný, zatracovaný i vysmívaný. Českou sociální demokracii proměnil ve skutečnou politickou sílu, vítězně ji přivedl do vlády. Po letech u moci neuspěl v roce 2003 při volbě prezidenta kvůli poslancům vlastní strany. Z ČSSD vystoupil, na sedm let odešel z politiky. Za tu dobu si vysloužil přezdívku "jezevec z Vysočiny". V březnu 2012 se stal předsedou nově založené Strany práv občanů - zemanovci, na funkci rezignoval po parlamentních volbách 2012, ve kterých se strana nedostala do sněmovny. Je jediný z uchazečů o prezidentský úřad, který už nasbíral potřebný počet podpisů.
Jan Švejnar (60) - 12,2 procenta. Česko-americký ekonom, neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2008. Lidé podle něj budou chtít na Hradě někoho, kdo není spojen s tím, co se v zemi děje v posledních letech. Jestli to bude on, netuší. Neví, jestli bude kandidovat. Anebo ví a neví, kdy to ohlásí. V průzkumech veřejného mínění si přesto stojí vysoko. Odmítl kandidaturu ČSSD. Bude-li kandidátem, pak nezávislým.
Jiří Dienstbier (43) - 8,2 procenta. Senátor ČSSD, magistr práv. Už mu nikdo neodpáře, že jeho kandidatura je z nouze ctnost poté, co podporu ČSSD odmítl ekonom Jan Švejnar. Strana na něm nešetří, už teď dostal na kampaň zálohu ve výši dvou milionů korun. "Nepočítám příliš s žádnými výraznějšími sponzory, neboť nejsem ochoten slibovat nic než zásadový výkon úřadu prezidenta," říká. Fakt je, že finance jeho největší problém nebudou. Tím je kandidatura bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana, kterého chce volit nejen mnoho sympatizantů strany, ale i jejích řadových členů.
Karel Schwarzenberg (79) - 6,6 procenta. Místopředseda vlády, ministr zahraničí, poslanec, předseda TOP 09, pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. "Statky přicházejí a odcházejí. V dějinách se tohle opakuje stále. Kdybych měl vypočítávat, kdy a kdo nám už zkonfiskoval majetek, byla by to dlouhá řada..." Jen jedna z vět, která svědčí o tom, s jakým nadhledem bere předseda TOP 09 politiku. Kandidaturu na prezidenta ohlásil jako první, v průzkumech si ale příliš dobře nevede. S tím, jak se blíží prezidentská kampaň, se v médiích začínají objevovat úvahy o jeho zdraví, o tom, jestli si můžeme dovolit hlavu státu, která na významných akcích pospává... Schwarzenberg to bere, jak jinak, s nadhledem.
14
Fotogalerie
Favority prezidentské volby jsou nyní bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman, zatímco ekonom Jan Švejnar zaostává, tvrdí agentura Factum Invenio, která se dotazovala občanů v průběhu července. Fischer by nyní postoupil do druhého kola s 22,2 procenta hlasů a Zeman s 18,2 procenta. Švejnar na Zemana už šest procent ztrácí.

Kandidát ČSSD Jiří Dienstbier by podle průzkumu dostal 8,2 procenta hlasů a do druhého kola by se také nedostal.

Následují ho kandidáti s výsledky mezi šesti a sedmi procenty – předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a předsedkyně neparlamentní Suverenity Jana Bobošíková.

Až za nimi jsou kandidát ODS Přemysl Sobotka (4,3 procenta) a lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová (3,7 procenta).