Prognóza: Příští rok porostou zaměstnanost, mzdy, ale i nedostatek lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Příští rok by se měl nést ve znamení pokračujícího oživování trhu práce. „Poptávka firem po nových pracovnících kontinuálně poroste. Projeví se to v klesající nezaměstnanosti, rostoucích platech, ale také v problémech firem při hledání vhodných zaměstnanců,“ předpovídá generální ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Group Luboš Sirota.

„Především výroba a zpracovatelský průmysl budou potřebovat dostatek pracovníků. Firmy již letos pociťují nedostatek kvalifikované, ale i nekvalifikované pracovní síly, a tento trend se promítne i do roku 2016,“ doplňuje Erik Švarcbach z McROY Czech.

Při pohledu na regiony by na tom měly být podle prognózy nejlépe Praha a Středočeský kraj, dále pak významná centra průmyslu – Mladá Boleslav nebo Plzeňsko.

Nejvyšší nezaměstnanost se má udržet především v Ústeckém a Moravskoslezském kraji a to i z důvodu nedostatku kvalifikované pracovní síly. Znamená to, že také v regionech s relativně vysokou nezaměstnaností bude složité najít kvalifikované zaměstnance.

Míra nezaměstnanosti v České republice stále klesá, v říjnu 2015 byla již na úrovni 5,9 procenta a počet volných pracovních míst se drží nad hranicí 100 tisíc.

„Pro rok 2016 předpokládáme další snižování nezaměstnanosti, postupně k úrovni okolo pěti procent. Nedostatek pracovní síly na trhu bude výrazný. Důvodem je nízká mobilita pracovní síly a v některých regionech i nedostatečná kvalifikace,“ dodává Švarcbach.

Již nyní v Česku roste zájem firem o pracovníky ze zahraničí, například na pozice svářečů, ale i do logistiky a výroby. Tento trend se objevil už v roce 2007 a 2008 před začátkem hospodářské krize.

Při předpokládané úrovni nezaměstnanosti okolo pěti procent nebude možné volná místa obsadit českými zaměstnanci a firmy tedy budou nuceny tento výpadek řešit jinými způsoby.

V roce 2016 dojde podle personálně-poradenské společnosti k růstu mezd, který nicméně bude jen pozvolný i vzhledem k tomu, že platy a tím také cena pracovní síly jsou jedním z důvodů růstu ekonomiky a o tuto výhodu firmy nebudou chtít přijít.

Samotný stát přispěje k nárůstu mezd zvýšením minimální mzdy o 700 korun na 9900 korun. Stane se tak od ledna 2016.