Propuštěné dívky jsou zdravé, pečují o ně rodiny a stát

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Na snímku je Antonie Chrástecká vlevo a vpravo Hana Humpálová.

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Na snímku je Antonie Chrástecká vlevo a vpravo Hana Humpálová. Zdroj: ctk

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, které se po dvouletém zajetí vrátily do Česka, jsou nyní podle premiéra Bohuslava sobotky v péči rodin a státu. Podrobnosti však nechtěl z bezpečnostních důvodů sdělit. Rodiny potvrdily, že obě ženy jsou zdravé, potřebují ale hlavně klid na zotavenou.

„Dívky jsou v péči rodiny a jsou v péči státu. Nemohu z bezpečnostních důvodů uvádět jakékoliv podrobnější informace,“ řekl předseda vlády. Podle něj je záchrana unesených žen nepochybně pozitivní zpráva.

„Jsme velmi vděční za projevy solidarity i radosti z návratu Haničky a Toničky, kterých se nám ze strany veřejnosti dostalo. Pocity štěstí a úlevy z toho, že máme holky zpět doma, se ani slovy vyjádřit nedají… Hanička a Tonička jsou zdravé a šťastné, že jsou doma, mají ale za sebou dva těžké roky. Nyní potřebují především klid,“ uvedly rodiny ve společném prohlášení.

Zároveň poděkovaly všem, kdo k záchraně přispěly a pomohly. Zásadní dík podle nich patří turecké humanitární organizaci IHH, stejně tak i české vládě za podporu. Rodiny obou dívek požádaly média i veřejnost o pochopení a respektování jejich soukromí. „Stejně jako ho všichni respektovali v uplynulých dvou letech, za což velice děkujeme,“ dodaly.

Prohlášení rodin propuštěných dívek
Jsme velmi vděční za projevy solidarity i radosti z návratu Haničky a Toničky, kterých se nám ze strany veřejnosti dostalo. Pocity štěstí a úlevy z toho, že máme holky zpět doma, se ani slovy vyjádřit nedají. Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kteří nám v záchraně dívek pomohli, ať už psychickou podporou, radami nebo konkrétními kroky. Zásadní dík patří turecké organizaci IHH, ale stejně tak české vládě, jejíž podpory si velmi vážíme. Hanička a Tonička jsou zdravé a šťastné, že jsou doma, mají ale za sebou dva těžké roky. Nyní potřebují především klid. Proto prosíme média i veřejnost o pochopení a respektování našeho soukromí, stejně jako ho všichni respektovali v uplynulých dvou letech, za což velice děkujeme.

Informaci o návratu Češek do vlasti potvrdil Sobotka v sobotu ráno. V zajetí strávily dívky dva roky. V březnu 2013 je v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán unesli ozbrojenci, když cestovaly autobusem v doprovodu policisty přes Pákistán ze sousedního Íránu do Indie.

Na internetu se objevily dva videozáznamy s unesenými - první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Česká diplomacie se k případu nevyjadřovala. Obávala se toho, že by případné informace mohly ohrozit osvobození dívek. Premiér i další členové vlády o víkendu vyzvali média, aby respektovala soukromí obou žen.

Pomoc Turků i Kataru

Propuštění Češek zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH. Agentura Anadolu napsala, že ženy unesla ozbrojená skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida. Zástupce IHH Izzet Şahin ale ČTK řekl, že o tom nemá dost informací. Podle něj šlo o „ozbrojenou ilegální skupinu, ale není tak jasné, že byli napojeni na nějakou jinou dobře známou organizaci“.

Podle informací Lidových novin však K osvobození žen významně přispěl emirát Katar, který Česká republika diskrétně oslovila s žádostí o zprostředkování vyjednávání. Katařané mimo jiné lokalizovali dívky na jihu Afghánistánu. Tajná služba tohoto emirátu prý má kontakty v různých radikálních muslimských organizacích.

Katarské hlavní město Dauhá, kde Česko nemá ambasádu, podle deníku už loni na jaře navštívil tehdejší ředitel české rozvědky Ivo Schwarz. Katařané prý ženy nakonec lokalizovali v oblastech obývaných paštúnskými a balúčskými kmeny. Spolupráci s Katarem ale ministerstvo zahraničí odmítlo oficiálně potvrdit.

Ozbrojenci v uniformách
České turistky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny 13. března 2013 v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, když cestovaly z Íránu do Indie. Stalo se tak odpoledne, přibližně po 120 kilometrech cesty od hraničního přechodu s Íránem.
Mikrobus s ženami zastavila skupina ozbrojených mužů, část měla na sobě oficiální vojenské uniformy. Sedm z nich obklíčilo autobus a dva vstoupili dovnitř. Jak vypověděl řidič autobusu, muži odebrali strážci jeho zbraň a vyvedli jej spolu s dívkami z autobusu. Ostatní cestující mohli zůstat na svých místech. Celou skupinu poté naložili do jedné z Toyot Land Cruiser a odvezli je. Akce trvala méně než pět minut. Odvezli i policistu, jenž ženy doprovázel, jeho ale posléze vysadili.
Na internetu se později objevily dva videozáznamy s unesenými - první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Jiné zprávy úřady o dívkách neměly, protože únosci o sobě nedali nijak vědět. Česká diplomacie byla na informace o případných vyjednáváních po celou dobu velmi skoupá.
Obě dívky studovaly před únosem na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Antonie Chrástecká, narozená v říjnu 1988, pochází z Kladenska a získala dva bakalářské tituly za práce věnované terapii závislých osob a coming-outu u dětí. Podle webu věnovaného oběma dívkám Chrástecká pracovala mimo jiné na Lince bezpečí, která se zaměřuje na pomoc ohroženým dětem, nebo v Dobrovolnickém centru Kladno.
Hana Humpálová, narozená v listopadu 1988, se ve své bakalářské práci věnovala sociálním dovednostem odsouzených mužů, chtěla se stát vězeňskou psycholožkou. Při studiu pracovala dívka původem z Písku v zařízeních zaměřených na pomoc lidem s různými hendikepy - v Café Na půl cesty či kavárně Vesmírna, kde pomáhala lidem s mentálním postižením.