Protonová léčba by mohla být hrazena pojišťovnami

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Protonová léčba rakoviny by mohla být v budoucnu hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví totiž plánuje její zařazení do sazebníku výkonů. Aktuálně totiž ministerstvo připravuje novelu, podle níž budou komplexní onkologická centra rozhodovat o tom, který z pacientů projde protonovou léčbou. Informaci přinesl server iDNES.cz

Serveru to potvrdila legislativní náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová s tím, že konkrétní termín zatím není znám, plánuje se to podle ní výhledově. Novela by mohla začít platit od začátku příštího roku.

Léčbu protonem zatím v tuzemsku nabízí jen Protonové centrum Praha, které bylo otevřeno koncem roku 2012. Jeho maximální roční kapacita má být dva tisíce pacientů. Podle smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2006 mělo 1650 z nich být od Všeobecké zdravotní pojišťovny (VZP), která by tak centru měla patnáct let vyplácet miliardu korun ročně. VZP však platnost této smlouvy odmítá a rozhodčí soud jí počátkem července dal za pravdu. Definitivní slovo vynese Obvodní soud Praha 6.

Přes 300 pacientů

Z tuzemských zdravotních pojišťoven má aktuálně s centrem smlouvu jen Vojenská zdravotní pojišťovna, která její obsah tají. Podle údajů, jež na konci července zjistila ČTK, centrum loni léčilo 120 pacientů a aktuální počet už přesáhl 300 z 22 zemí.

Do centra posílají pacienty i jiné tuzemské pojišťovny, které úhradu za léčbu vyjednávají individuálně. Například VZP před měsícem uvedla, že za vyúčtovanou léčbu dvaceti pacientů zaplatila 14,9 milionu korun, což je průměrně 745.000 za pacienta. Šestnáct klientů této pojišťovny se léčilo v obdobném centru v Mnichově, kde za každého z nich zaplatila VZP v přepočtu asi 540.000 korun.