Průmysl v Česku zpomaluje. K panice však není důvod

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v České republice v dubnu zpomalila meziroční růst na 7,7 procenta. V březnu podle revidovaných údajů rostla o 8,4 procenta. Pozitivem je rovnováha mezi obory.

„Růst je sice o trochu horší výsledek, než za březen, ale za poslední rok je to nadprůměrně dobrá hodnota. Na průmyslu je v současnosti pozitivní hlavně rozprostření růstu mezi jednotlivé obory,“ říká Michal Kozub, analytik Home Credit.

Průmysl má podle Kozuba velmi dobře nakročeno i do dalších měsíců. Hodnota nových zakázek roste o téměř patnáct procent, co ukazuje, že by ani v dalších měsících neměl průmysl spadnout do horších čísel. „Jakmile firmám budou růst zakázky a naplní své stávající kapacity, budou potřebovat nabírat více zaměstnanců,“ jmenuje Kozub další pozitivum.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů ve srovnání s loňským dubnem stoupla o 16,5 procenta, výroba elektrických zařízení o 11,6 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 6,2 procenta. Celkový růst průmyslu naopak brzdilo odvětví tisku a rozmnožování nahraných nosičů, které zaznamenalo pokles o 4,9 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti se v dubnu zvýšily ještě výrazněji než výroba. Meziročně přidaly 10,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků zaznamenaly nárůst v běžných cenách o 14,8 procenta a domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, o 5,5 procenta.

Vývoj průmyslové produkceVývoj průmyslové produkce

Zdroj:ČSU

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka si plusové znaménko po teplé zimě připsalo i odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla. „Optimistický pohled na průmysl podporují i další ukazatele. Tržby rostou primárně exportně orientovaným podnikům. Všechny tyto faktory se odráží i do poptávky po nových zaměstnancích,“ hodnotí vývoj průmyslu Miroslav Novák.

Výhled na další měsíce tak zůstává veskrze příznivý. Květnová hodnota indexu nákupních manažerů v průmyslu PMI je nejvyšší za poslední téměř tři roky. Optimistem je i hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj se krize již blíží ke konci. „Ekonomika je z nejhoršího venku. Pomalu se nadechuje k růstu. Pomáhat jí bude nízká srovnávací základna a slabá koruna. Náš model počítá pro rok 2014 s růstem v rozmezí 5,5 až 6,0 procenta,“ říká Pikora.

Zakázky ze zahraničí výrazně rostly

Zakázky ze zahraničí se zvedly o 16,4 a tuzemské o 11,4 procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek podle statistiků přispěla stejně jako k růstu produkce nejvíce výroba motorových vozidel, u které zakázky vzrostly o 22,7 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky ve srovnání s loňským dubnem stoupl o 1,9 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda zaměstnance v průmyslu meziročně vzrostla o rovná dvě procenta, a činila tak 27431 korun.