První rok vlády: „úklid“ po pravici, gripeny a platy

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny Zdroj: ctk

Až na obrat v zahraniční politice nepřineslo prvních jedenáct měsíců vlády sociálních demokratů, hnutí ANO a lidovců větší překvapení. Teprve nedávným přijetím státního rozpočtu začala koalice plnit sliby dané v programovém prohlášení jako například snížení daně z přidané hodnoty na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu. Koalici čeká také přijetí zákona o původu majetku.

Vztahy v koalici poznamenaly ataky ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše na šéfa rezortu zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a spor o platy ústavních činitelů. Sociální demokraté stále častěji vyzývají svého předsedu a premiéra Bohuslava Sobotku, aby se vůči Babišovi více vymezoval.

Sobotka považuje za stěžejní, že se kabinetu alespoň zčásti daří vracet důvěru lidí ve fungování vlády a v politiku. „Snažíme se zprůchodnit výstavbu dopravní infrastruktury a získávat nové investory. Měníme nespravedlivé změny prosazené za Topolánkovy a Nečasovy exekutivy, končí poplatky ve zdravotnictví a druhý pilíř důchodové reformy, prosadili jsme vyšší valorizace penzí. Dáváme do pořádku fungování úřadů včetně toho, že odsekáváme různé penězovody,“ vypočítal předseda vlády. Vládní agendě dominovali sociální demokraté, kteří byli na převzetí moci o poznání lépe připraveni než jejch politický soupeř ANO.

Nejistá reforma státního zastupitelství

Přestože rezort financí drží rekord v počtu navržených změn zákonů, Babišovo hnutí ve státní správě spíše tápe. Ministerstvo dopravy musel opustit Antonín Prachař, protože neměl podstatné výsledky. Otazníky visí nad reformou státního zastupitelství, rozporuplně a uchvátaně působí snaha předělat občanský zákoník.

Přinejmenším rozpaky vzbuzuje také ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Mezi nejsledovanější rozhodnutí Sobotkova kabinetu patřilo prodloužení pronájmu nadzvukových stíhacích letounů Gripen, neposkytnutí státní záruky na výstavbu nových bloků v jaderné elektrárně Temelín a zvýšení platů státních zaměstnanců o tři a půl procenta. Patřila k nim rovněž reforma státní správy a schválení fiskálního paktu EU.

Zjevně nepřipravené zastihly politiky i úředníky dva výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích, incidenty v tuzemských poměrech zcela ojedinělé. Děravé zákony slibuje Sobotka napravit, posílí i policejní dohled.

Pro exekutivu bude klíčový příští rok, ve kterém musí dopracovat dlouhá léta odkládané zákony o prokazování původu majetku a o sociálním bydlení. Ministerstvo financí chystá zavedení elektronické evidence tržeb stejně jako další opatření proti daňovým únikům. Vyšším výběrem zejména daně z přidané hodnoty a spotřební daně mají od roku 2016 začít přitékat do státní pokladny miliardové částky. S nimi bude zřejmě počítat příští návrh rozpočtu, v němž mají být podle premiéra Sobotky „posíleny prorůstové linie“.