Psychiatři „šílí“ z povinných elektronických receptů

Nespokojený lékař

Nespokojený lékař Zdroj: profimedia.cz

Lékaři se obávají zavedení povinných elektronických receptů na léky. Od roku 2015 budou muset recepty s čárovým kódem tisknout na počítači. Problém to bude nejen pro starší lékaře. Mnoho odpůrců mají elektronické recepty mezi ambulantními psychiatry. Práci na počítači se totiž snaží během návštěvy pacienta minimalizovat.

„Počítač sice potřebuje lékař pro komunikaci se zdravotní pojišťovnou. Při hovoru s pacientem by ale žádný lékař neměl koukat do počítače, působí to rušivě,“ říká Jaroslav Vaněk ze Sdružení ambulantních psychiatrů.

V jiných oborech už dnes lékař při vyšetření někdy víc kouká do počítače než na pacienta. Vše si zapisuje do elektronické zdravotní dokumentace. „To může být v psychiatrii problém,“ upozorňuje předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Za ještě větší potíž považuje Vaněk riziko přístupu k datům o předepsaných lécích. „Nikomu není nic do toho, co vám je. V psychiatrii je to obzvláště citlivé,“ myslí si.

Poslanci, kteří zavedení povinných elektronických receptů prosadili, tvrdí, že se díky nim ušetří stamiliony korun. Centrální databáze receptů totiž odhalí chybně nebo zdvojeně předepsané přípravky. Lékaři ale budou muset investovat do vybavení, minimálně do softwaru.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka nemá bezpečný přístup k internetu, který je pro předepisování elektronických receptů nezbytný, pětina lékařů.

„Pokud se nám nepodaří vynutit si změnu zákona, velká část lékařů a lékařek vyššího věku bude muset skončit bez ohledu na to, že léčí dobře,“ uvedl před časem Kubek.