Rafaj hodlá utnout války přes ÚOHS

Budova ÚOHS v Brně

Budova ÚOHS v Brně Zdroj: Martin Siebert, Mlada fronta E15

Konkurenční boj formou podnětů k antimonopolní úřad budou mít firmy možná těžší než dosud. Tedy alespoň v případě návrhů, z nichž se vyklube jen prostředek k potrápení konkurence. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž navrhuje, aby v takových případech firmám část kauce propadla. A stejně tak chce zvýšit její velikost. Zbystřit by měly hlavně stavební firmy. V posledním období to totiž bylo zvláště stavebnictví, v němž návrhy k antimonopolnímu úřadu paralyzovaly řadu velkých zakázek.

„Změna kaucí by měla především pomoci omezit takzvané šikanózní návrhy, které nejsou snahou o přezkum postupu zadavatele, ale pouze nástrojem konkurenčního boje mezi uchazeči,“ řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Lidé z praxe to považují za krok dopředu.

„Slovensko od začátku letošního roku zavedlo vracení pouze třiceti procent z celkové částky kauce a velmi se to osvědčilo. Jednoznačně ubylo účelových podání,“ sdělila Lucie Žilková, právnička společnosti Otidea, která se zabývá poradenstvím ve věci veřejných zakázek.

Nevratné kauce při stažení návrhu

Kauce ve správním řízení propadá již nyní. A to tehdy, když se zjistí, že byl návrh neodůvodněný. Úřad by však do připravovaného nového zákona o veřejných zakázkách dostal klauzuli, jež by mu dala do ruky silnější kalibr.

„Úřad uvažuje o nevracení určité části kauce v případech, kdy bude návrh vzat zpět nebo když bude návrh neúplný,“ doplnil šéf hlídače hospodářské soutěže. Jaký díl z kauce by si úřad v takovém případě ukrojil, zatím není jasné. Stejně tak Rafaj upozorňuje, že celá věc je teprve ve fázi diskuzí. Konečné znění, které se dostane do návrhu nového zákona o veřejných zakázkách, se tak prý ještě může lišit.

Současně ovšem antimonopolní úřad ví, že by vedle přísnějšího nakládání s kaucemi rád zvedl její maximální hranici. Ta je teď na dvou milionech korun. „V případě zakázek s velkým objemem v řádu stovek milionů případně miliard je maximální strop kauce v současné podobě nepřiměřeně nízký,“ uvedl předseda úřadu.

: