Rakušané se bojí, že už jim Češi nepůjčí obrazy

Markus Sittikus

Markus Sittikus

Městské muzeum Polička odmítá půjčit obrazy na výstavu do rakouského Salcburku, protože se obává, že by je nemuselo dostat zpátky, napsala rakouská média. Výstava ke čtyřsetletému výročí salcburského arcibiskupa je v ohrožení, píše například Kleine Zeitung. Jak ale pro deník E15 řekla ředitelka galerie v Poličce Pavla Juklová, muzeum obrazy do Rakouska půjčit chce. Trvá však na zvláštní pojistce proti zabavení.

Česká galerie se chce pojistit, aby její malby nedopadly jako obrazy zapůjčené do muzea ve Vídni. Umělecká díla od Emila Filly nebo Otto Gutfreunda zapůjčená z Česka na výstavu do vídeňského Belvederu totiž zůstaly zamčené ve vídeňském depozitáři. Rakouský stát je odmítá vydat zpět, dokud Česko nezaplatí odškodné v kauze Diag Human.

Pokud galerie v Poličce jedenáct maleb zachycujících arcibiskupa Markuse Sittikuse do Salcburského dómu nepůjčí, výstava plánovaná ve městě pod alpami může být zrušena, připustil ředitel muzea v salcburském Dómu Peter Keller.

Bez českých obrazů nemá výstava smysl

„Tyto obrazy, mezi nimiž je portrét Markuse Sittikuse jako chlapce, s jeho bratrem, s rodinou, svatba jeho rodičů na dvoře ve Vatikánu…tvoří jádro naší chystané výstavy,“ řekl Keller agentuře APA.
Šéf rakouskému muzea má prý pro české kolegy pochopení, sám by prý na jejich místě také neriskoval. Přesto se prý ale snaží zajistit pro obrazy imunitu. Tu může podle něj zajistit zemská vláda nebo spolkové ministerstvo. Výstavě, která se má konat na jaře příštího roku, prý dává „šance 50 na 50“.

Ředitelka galerie ale E15 řekla, že muzeum v Poličce dělá vše pro to, aby mohlo obrazy zapůjčit. „My čekáme na vyjádření rakouské strany o tom, jestli bude pojistka proti zabavení,“ řekla Juklová. Naší podmínkou je, že se obrazy vrátí, což je logické, když jsou tu špatné zkušenosti,“ připomněla Juklová situaci s obrazy ve Vídni.

V depozitáři Belvederu

Letitý spor o odškodnění za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou českým státem přenesl do Rakouska Diag Human letos v dubnu na základě mezinárodní, tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států. O měsíc později vídeňský soud konstatoval, že český stát se proti arbitrážnímu rozsudku ze srpna 2008, podle kterého měla ČR Diagu Human zaplatit devět miliard korun, odvolal chybně, odškodné firmě náleží, a nařídil proto exekuci majetku ČR v Rakousku.
Umělecká díla, která byla zapůjčena na výstavu Dynamik! ve vídeňské galerii Belveder, pak skončila v depozitním skladu. Soud po odvolání uznal argumenty české strany a díla z exekuce vyloučil. Česko však imunitu pro dva obrazy a plastiku získalo jen na dva týdny.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.