Rampula odmítá vinu: Prodejem akcií MUS nevznikla škoda

Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula Zdroj: CTK

Nakupování akcií Mostecké uhelné společnosti (MUS) jejími manažery za její vlastní peníze nebylo podle odvolaného pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly trestné. Rampula to řekl v rozhovoru pro deník Dnes. MUS totiž podle Rampuly nebyla způsobena škoda. Rampula také odmítl pochybení státního zastupitelství v souvislosti s dotazy Švýcarů, zda se Česko chce připojit k tamnímu trestnímu řízení o MUS.

„Tehdejší manažeři koupili akcie Mostecké uhelné společnosti i za využití finančních prostředků této firmy. Peníze ale následně i se zhodnocením vrátili. Toto jednání můžeme považovat za nemorální, ale nemůžeme ho považovat za trestné. Tedy alespoň v tomto vědomostním stadiu. Tímto jednáním totiž nebyla způsobena Mostecké uhelné společnosti škoda, protože peníze byly i s úroky vráceny,“ uvedl v rozhovoru Rampula.

Případný kriminální čin související s prodejem zhruba 46 procent akcií MUS z roku 1999 by navíc podle něho byl již promlčen.

Akcie MUS skupovala v letech 1997 a 1998 společnost Investenergy, která v Česku zastupovala skupinu Appian Group, v květnu 1999 získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července téhož roku jí vláda Miloše Zemana prodala i zbylý podíl - 46,29 procenta za 650 milionů korun.

„Jestli měl být skutek spáchán v roce 1999, tak promlčecí doba zde je deset let. A jsme v roce 2011,“ uvedl Rampula. „Je otázka, zda lze právně hovořit o privatizaci. Bavíme se o prodeji 46 procent z majetku Fondu národního majetku. Jednalo se o prodej akcií, nikoliv privatizaci. Ale to se dá právně rozebrat až v případě, kdy zjistíme, že někdo něco spáchal. V této fázi ale ještě nejsme,“ řekl k připomínce deníku Dnes, že v případě privatizačních zločinů je promlčecí doba delší.

Česká policie neuspěla, kauzu posunují Švýcaři

Česká policie okolnosti privatizace a nákupu akcií MUS prověřovala řadu let pro podezření ze spáchání trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku. V roce 2008 sice případ odložila, v roce 2009 ale tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká kauzu nařídila otevřít a pokračovat v prověřování.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že k soudu podala obžalobu na sedm lidí, které viní z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Švýcarsko kvůli tomu zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun.

Od Švýcarů jsme nedostali informace, tvrdí Rampula. Mečl to popírá

Rampula uvedl, že české státní zastupitelství neobdrželo informaci o tom, jaký skutek vlastně Švýcaři vyšetřovali, k čemu by se měla Česká republika připojit a z jaké trestné činnosti by měly zajištěné peníze pocházet.

„Já souhlasím s vyjádřením ministra Kalouska, že nemá od švýcarské strany dostatek informací pro to, aby mohl jednoznačně říct: ano, připojujeme se k trestnímu stíhání. Tyto informace nemáme ani my,“ uvedl.

Podle Mečla však švýcarská strana v minulosti opakovaně popsala jednání, na jehož základě měla vzniknout České republice škoda, popsala, jak by mělo Česko při uplatnění nároku na náhradu škody postupovat, a upozornila na blížící se konec vyšetřování.