Reforma důchodů odvede z rozpočtu do roku 2015 asi 45 miliard

důchodce

důchodce

Spuštění důchodové reformy a s tím spojené přesměrování peněz části lidí do nově zaváděného druhého pilíře důchodového systému sníží příjmy státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 o zhruba 45 miliard korun. Vyplývá to z odhadů ministerstva financí. Není to ovšem neočekávané snížení příjmů, střednědobý výhled státního rozpočtu s tím počítá.

Zahájení důchodové reformy se ovšem od příštího roku může zkomplikovat. Prezident Václav Klaus tento týden vetoval technické novely zákonů k uskutečnění reformy. Navíc není jisté, zda Poslanecká sněmovna jeho veto přehlasuje. K názoru prezidenta se totiž připojili i někteří poslanci vládní ODS. Nicméně zainteresované penzijní fondy i odborníci se domnívají, že reforma může být spuštěna i bez vetovaných technických norem.

Výpadek odvozuje MF z části povinného odvodu pojistného na důchodové pojištění u těch lidí, kteří se přihlásí do druhého pilíře důchodové reformy, a budou tak část pojistného platit do soukromých penzijních fondů. „Nejedná se ovšem o „ztrátu“ pro veřejné finance, protože v budoucnosti dojde ke snížení nároků na první pilíř, a tedy na státní rozpočet,“ upozornil mluvčí MF Ondřej Jakob.

V příštím roce počítá návrh státního rozpočtu s výpadkem příjmů ze sociálního pojištění šest miliard korun. „V roce 2013 lze výpadek odvodit z toho, že počet účastníků druhého pilíře bude v prvním roce zavedení důchodového spoření narůstat postupně,“ uvedl Jakob. V roce 2014 by to ovšem již mělo být 19,3 miliardy korun a v roce 2015 necelých 20 miliard korun.

„Odhady kolem 20 miliard korun jsou podle mého názoru realistické,“ uvedl k tomu hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Zároveň ale upozornil na to, že odhadnout snížení příjmů státního rozpočtu v důsledku reformy je nesnadné, protože zapojení do druhého pilíře bude dobrovolné a neví se, kolik lidí se do reformy zapojí. „Náklady se mohou pohybovat od nuly do 36 miliard korun,“ uvedl.