Rektor Univerzity Karlovy odmítl přijít na Hrad, svátek stráví s rodinou

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima Zdroj: Anna Vackova, E15

Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima se nezúčastní úterních oslav 28. října na Pražském hradě. V reakci na „nešťastné spory“ kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman znovu na tuto akci nepozval dva rektory, se rozhodl státní svátek strávit s rodinou.

Pozvánku na Hrad na 28. října letos stejně jako loni nedostali rektoři Mikuláš Bek z Masarykovy univerzity a Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity. Bek v minulosti nenechal Zemana vystoupit ve škole z obavy před volební agitací a Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, kterého Zeman odmítal jmenovat profesorem.

Prezident v neděli během státní návštěvy Číny uvedl, že jejich nepozváním hájí prestiž všech prezidentů. Potvrdil také, že se jedná o odvetu za předchozí spory se zmíněnými rektory.

Na Hrad nechoďte, vyzývají studenti rektory

Jeho rozhodnutí kritizovala Česká konference rektorů, která ho označila za nedůstojné. Její předseda Zima, který bude na Hradě chybět, v prohlášení vyzval, aby si lidé Den vzniku samostatného československého státu připomněli s důstojností, která mu přísluší.

Se stanoviskem České konference rektorů vyjádřilo souhlas i předsednictvo Rady vysokých škol. Předsednictvo Studentské komory této organizace dokonce vyzvalo ostatní rektory, aby se slavnostního shromáždění ze solidarity nezúčastnili, a dali tak najevo solidaritu akademické obce.

Rektoři se omlouvají i kvůli cestě do Indie

Kromě dvojice nepozvaných šéfů vysokých škol nepřijde na slavnost na Hradě řada dalších rektorů. Ti, kteří na slavnost nepůjdou a jejichž vyjádření se ČTK podařilo získat, se však většinou omluvili z účasti kvůli jiným povinnostem, nikoli na protest kvůli selekci zvaných. Hned pět rektorů například bude slavit státní svátek na českém velvyslanectví v indickém Dillí během pracovní cesty po Indii.

Prezident Zeman jejich omluvenky nepřeceňoval. „Tohle se bude opakovat každý rok, protože vždycky někdo z rektorů bude na služební cestě v zahraničí. Nevidím v tom nic zvláštního,“ řekl novinářům v Číně.