Revoluce ve skládkování odpadů se odkládá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Ministr životního prostředí Richard Brabec odvolal podporu poslaneckého návrhu na změnu zákona o odpadech, který měl zakázat skládkování recyklovatelného a jinak využitelného odpadu od roku 2023 a zdvojnásobit do roku 2020 poplatky za skládkování. Sněmovna následně tuto změnu neschválila. „Vzali jsme v úvahu celou debatu o pozměňovacím návrhu poslance za ANO Ladislava Oklešťka. I když jdou správným směrem, nepodpoříme je jako klub hnutí ANO. Odbornou debatu povedeme dál,“ prohlásil Brabec.

Na přípravě návrhu se přitom ministerstvo životního prostředí podílelo. Jeho podporu ve Sněmovně Brabec zdůvodňoval tím, že novelou zákona dá Česko najevo Evropské komisi, že bude plnit evropské cíle pro nakládání s odpadem. Zároveň otevře cestu k čerpání evropských fondů v rámci Operačního programu Životního prostředí.

Ministerstvo mělo původně předložit věcný záměr nového zákona o odpadech, který by řešil i zákaz skládkování, letos na podzim. Podle některých zdrojů je však možné, že se v nějaké podobě pokusí prosadit změnu v nakládání s odpady znovu přes poslanecké návrhy. Jen tak budou moci změny platit od příštího roku, aby Evropská komise povolila proplácení dotací z evropských fondů.

Ekologové: Spalovat se měl i recyklovatelný dopad

Změna v nakládání s odpady vyvolala ostrou debatu. Byla přiložena bez předchozí diskuse či mezirezortního připomínkového řízení k vládní novele zákona o odpadech, která měla zákon sladit s pravidly Evropské unie. Ekologové v ní viděli snahu tepláren prosadit větší míru energetického využití odpadů. Právě teplárny už dlouho požadují zvýšení poplatku za skládkování, což by zlepšilo konkurenceschopnost alternativní likvidace odpadu včetně spalování.

„Do spaloven by se dostaly i odpady, které lze recyklovat. Návrh plánu odpadového hospodářství hovoří o recyklaci alespoň 50 procent papírového, kovového a skleněného odpadu, což odpovídá recyklaci 35 procent komunálního odpadu. To je málo a zbytek by logicky musel jít do spaloven,“ říká odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Zdražení vadilo i provozovatelům skládek

Zákaz a zdražení skládkování se nelíbil České asociaci odpadového hospodářství (ČAOH), která reprezentuje zájmy odpadových firem a provozovatelů skládek. „ČAOH dlouhodobě podporuje navrhované třídění kovů a biologicky rozložitelných odpadů, které by neměly končit na skládkách. Třídění a recyklaci vnímáme jako klíčové, smysluplné a motivační opatření, které nevyžaduje navýšení poplatků. Naopak navrhované zdražení vnímáme jako demotivační a jeho výši jako neúměrnou,“ tvrdil před hlasováním ředitel ČAOH Petr Havelka.

Některé obce se zase bály, že nestihnou splnit nové povinnosti, jako například třídění biologicky rozložitelného odpadu. Ten se měl následně zpracovávat v kompostárnách.