Rodiče mohou za pár stovek sledovat své dítě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Sledování téměř kohokoliv se v České republice stalo v poslední době oblíbeným koníčkem. Do této chvíle se ale týkalo spíše politiků, občanských aktivistů nebo nevěrných manželek. Nyní už se mu nevyhnou ani děti. Již dva měsíce je v ostrém provozu systémem na jejich ochranu NajduTě.cz, který je díky možnosti sledovat SIM kartu v mobilním telefonu během pár minut schopen lokalizovat jejich přesnou polohu. A to vše jen za pár stovek měsíčně.

Systém, který je primárně určen na ochranu dětí, ale láká i řadu experimentátorů, kteří by rádi sledovali například svou manželku či milenku. Podle Mikoláše Herskoviče, předsedy představenstva společnosti Gope Systems, jež systém na trh uvedla, jde až o polovinu zájemců. Přesto ale odmítl, že by mohlo docházet ke zneužití. V systému prý funguje několikastupňová ochrana.

:

Agentury pod lupou

Manfred Švestka: Zákon o bezpečnostních agenturách nás nesmí oklešťovat

Kromě toho, že by se zákazník vystavil záměrným zadáním špatného telefonního čísla kriminalizaci, vypadá podle Herskoviče jinak vzorec pohybu dítěte a dospělého, a k tomu přihlížejí speciálně vyškolení operátoři, kteří informace lidem sdělují. „Je to bezpečné. Ministerstvo vnitra prověřilo možné i nemožné varianty,“ uvedl Herskovič.

Dodal také, že postup, aby lidé, kteří chtějí získat informace o sledovaném dítěti museli volat operátorovi, je záměrný, nemělo by podle něj díky tomu docházet k nadužívání služby. „Mělo by to odradit takzvané sledovače, kteří by byli nalepení na obrazovky počítačů a sledovali pohyb nonstop,“ poznamenal.

Doplnil, že společnost Gope Systems dostala ke sledování povolení od Úřadu pro ochranu osobních údajů a souhlas od mobilních operátorů. „Spolupráce se společností Gope Systems pro činnost Policie ČR představuje možnost okamžitého a bezplatného příjmu nejaktuálnějších informací, velmi důležitých v počátečních fázích pátrání a provádění opatření v případech u jedné z nejrizikovějších skupin – pohřešovaných dětí,“ řekl serveru E15.cz mluvčí ministerstva vnitra Břetislav Oliva.

Výhodou systému podle Herskoviče je i to, že je schopen v případě, že je telefon vypnutý, určit místo posledního pobytu dítěte. „Údaje pak předáváme policii,“ sdělil. Přesné číslo, kolik lidí si systém zakoupilo, prozatím nechtěl konkretizovat.