Rodící se koalice si rozdělila sněmovní výbory, dohoda se týká i opozice

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 25. listopadu v Praze na tiskové konferenci po prvním společném povolebním jednání všech tří stran chystané vládní koalice.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 25. listopadu v Praze na tiskové konferenci po prvním společném povolebním jednání všech tří stran chystané vládní koalice. Zdroj: ctk

ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodly na rozdělení klíčových výborů Poslanecké sněmovny. Do čela rozpočtového výboru navrhne svého kandidáta sociální demokracie, naopak hospodářský výbor bude řídit politik nominovaný ANO. Pro hnutí Andreje Babiše bude rovněž důležité řízení zemědělského výboru, který kontroluje příslušné ministerstvo. Čtvrtým místopředsedou dolní komory se stane nominant TOP 09 a Starostů Jan Gazdík.

ČSSD dále obsadí výbor sociální, bezpečnostní a pro životní prostředí, ANO pak výbor zdravotnický a školský. Nejmenší koaliční partner KDU-ČSL získá pouze výbor pro evropské záležitosti. Naopak komunisté si prosadili tři výbory: kontrolní, petiční a pro veřejnou zprávu a regionální rozvoj.

Po dnešním jednání šéfů poslaneckých klubů je jasné i to, že čtvrtým místopředsedou Poslanecké sněmovny bude Jan Gazdík navržený uskupením TOP 09 a Starostové. Na Gazdíkovi se shodly všechny tři strany možné vládní koalice.

Jak strany obsadí ministerstva

Z obsazení výborů je do jisté míry možné vyčíst i z rozdělení vládních křesel. Na tom, že ministerstvo financí získá ANO, se strany už dohodly. Vzhledem k tomu, že ČSSD dostala bezpečnostní výbor, připadne zřejmě rezort vnitra Babišovu hnutí.

ANO naopak nezíská ministerstvo zemědělství, které chtějí lidovci. Jenže Babišovi lidé je budou kontrolovat právě prostřednictvím zemědělského výboru.

ČSSD se pravděpodobně bude muset spokojit s rezortem zahraničí a se spravedlností. Šéf strany Bohuslav Sobotka už naznačil, že na prvně jmenovaný úřad navrhne Lubomíra Zaorálka a na druhý Jiřího Dienstbiera. Obě jména přitom mohou narazit na odpor prezidenta Miloše Zemana.

Sobotka podle svých slov neví o žádných důvodech, proč by hlava státu neměla Zaorálka a Dienstbiera jmenovat do vlády.

„Já samozřejmě respektuji právo prezidenta, pokud se objeví nějaké závažné, zásadní důvody, proč nebude moci jmenovat některého člena vlády, ale to by musely být skutečně zásadní, závažné důvody, nemohou to být důvody v rovině politické argumentace. Prezidentovi republiky z hlediska jeho ústavní pozice nepřísluší, aby politicky zasahoval do složení vlády,“ řekl Sobotka.

Rezort pro Evropu nebude

Sobotka neočekává, že by si trojice možných koaličních partnerů rozdělila posty ve vládě v poměru 6-6-3, jak se o tom dříve mluvilo. Nechce v kabinetu funkci ministra pro evropské záležitosti, dovede si ale představit ministry bez portfeje nebo místopředsedy vlády bez konkrétního resortu.

„Model, se kterým přicházím, je předseda vlády a státní tajemník pro evropské záležitosti na úřadu vlády,“ uvedl Sobotka.

Předsedové sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců budou dnes odpoledne poprvé jednat i o personálních otázkách týkajících se vznikající vlády. „Primárně budeme mluvit o poměru ve vládě a budeme mluvit o prioritách, které jednotlivé strany z hlediska ministerstev mají,“ nastínil Sobotka.