Rok 2014 v ekonomice: čeští miliardáři v novém byznysu

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Vybíráme tři zásadní události příštího roku: jako každý rok začíná nepřehledná daňová revoluce, miliardáři zkouší své štěstí v neznámém byznysu a otevře se tunel Blanka (pokud to zase někde nespadne).

To by bylo, aby se 1. leden zase kompletně neměnil daňový řád a člověk nepropadl zoufalství z nových paragrafů. I nepodnikatelé by měli zaznamenat zrušení dědické a darovací daně, respektive jejich převedení do daně z příjmů. V propletenci rodinných vztahů je to pro někoho dobrá zpráva, pro někoho horší. Příznivé je to pro vzdálenější příbuzné, kteří budou osvobozeni od dědické daně jako dosud jen nejbližší příbuzní. Naopak darovat bude většinou dražší, a to s daní z příjmu 15 procent.

Další významná změna nastává u prodeje nemovitostí, kde daň z převodu nemovitostí se nově pojmenuje daň z nabytí nemovitosti. Podstatné je ale to, že daň může nyní zaplatit i kupující, čímž se lze pojistit proti nemilým překvapením, když po létech berňák obtěžuje s tím, že transakce nebyla prodávajícím řádně zdaněna.

Stát také v roce 2014 občanům vzkazuje: je nám milejší chovatel králíků než investor. Příležitostné příjmy, například právě z pěstitelství či chovatelství, budou nově osvobozeny od daně ne do 20 tisíc příjmu, ale do 30 tisíc příjmu. Naopak investovat do cenných papírů bude zase o něco nevýhodnější, protože zisk z výnosu se nebude muset danit při držbě cenných papírů po tři roky. Dosud platila jen půlroční lhůta.

Čeští miliardáři na lovu

Zapomeňte na přetahovanou o Sazku (kterou nakonec ovládl Karel Komárek), čeští miliardáři si našli nové hračky na českém trhu. Investiční skupina PPF Petra Kellnera uzavřela svůj historicky největší obchod, když za 63,3 miliardy korun koupila 66 procent v tuzemské Telefónice.

Obchod se stal sice už tento rok, ale teprve v roce 2014 uvidíme, jaké má Kellner s novým byznysem vlastně plány. Telefónice klesají už roky tržby i zisk a je možné, že Kellner si obří firmu koupil především jako další kanál k nabídce svých dalších služeb. Vlastníci pěti milionů aktivních mobilních čísel by možná mohli s údivem zjistit, že otravné telefony operátora nabízející produkty třetích stran jsou takřka výhradně cílené na spotřebitelské úvěry Home Creditu či na bankovní služby Air Bank.

Druhým zajímavým miliardářem roku 2014 bude Andrej Babiš. A ne kvůli svému vicepremiérství. V upadajícím mediálním byznyse, do kterého Babiš ve velkém vstoupil, chce zjevně skloubit vliv na největší média v zemi s alespoň nějakým byznys plánem. Babiš se už nechal slyšet, že peníze, které utopil v nákupu vydavatelství Mafra, rádia Impuls či vydávání týdeníku 5plus2 by rád zpět inkasoval na burze. Babiš pravděpodobně ještě přikoupí další média (spekuluje se o televizi Prima), vše zabalí o úhledného balíčku a například v Praze či Varšavě pak nabídne silnou mediální skupinu v primárním úpisu akcií.

Až bude zemi nejhůř, Blanka se otevře

Přestože jde pouze o pražskou událost, svým prodražením, několika propady a korupčním odérem daleko přesahuje hranice hlavního města. Novodobá pražská pověst praví, že až bude zemi nejhůře, Blanka se otevře. Nevyjedou z ní však rytíři, ale snad auta. A možná se tak stane právě v roce 2014. Tunelový komplex má být nejdelším silničním tunelem v Česku, rozhodně bude také nejdražším. Místo plánované 21 miliardy korun vyjde až na 37 miliard korun. Je to megalomanský pomník pražské administrativy Pavla Béma, který jeho nástupci nepříliš úspěšně snaží zlevnit, kde to jen jde. Výsledek je ovšem tristní. Dodavatel stavby přestal na truc pracovat a požaduje proplacení faktur. To by mohl zvednou nakonec cenu stavby ještě nad hraničních 37 miliard.

Jedinou malou útěchou může být, že se pražským politikům pravděpodobně nepodaří otevřít tunel včas před volbami do pražského zastupitelstva, aby se v předvolební kampani mohli fotit, jak slavnostně přestřihávají pásku megalomanského tunelu.