Rozhodnuto: Blažek jmenoval Bradáčovou šéfovou pražských žalobců

Pavel Blažek

Pavel Blažek Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jmenoval ústeckou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze. Bradáčová nahradí Vlastimila Rampulu, který byl z funkce odvolán počátkem června.

Šéf žalobců Zeman měl navrhnout Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze již před více než měsícem Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Spekulovalo se o tom, že Pospíšilova ochota návrhu vyhovět vedla k jeho odvolání.

Ministr se s Bradáčovou několikrát sešel. Při rozhovorech se podle jeho slov shodli na tom, jak by mělo státní zastupitelství vypadat. Žalobci ani jiní představitelé justice také nepřišli s žádným jiným vhodným kandidátem na funkci. Zeman tak prý neměl velký výběr.

Podle Blažka však bylo s datem podání návrhu „hrubě manipulováno“, pravděpodobně s cílem diskreditovat premiéra Petra Nečase. Podán byl až v den Blažkova nástupu do funkce.

Nejvyšší státní zástupce v den Pospíšilova odvolání 27. června oznámil, že před šesti dny navrhl Bradáčovou ustavit pražskou vrchní státní zástupkyní. Podle Blažka však na podatelně ministerstva udělali zápis až poté, co byl ministr již odvolán. Do té doby byl prý v rukou vysoce postaveného úředníka, který již ve funkci nyní nepůsobí.

„Tento úředník ten návrh schovával v zásadě až do 3. července, tedy až do doby mého nastoupení do úřadu, kdy z důvodu, které teprve budou předmětem interního vyšetřování, byl návrh hodinu před tím, než jsem byl jmenován, teprve podán v podatelně,“ prohlásil Blažek. Podle něho prý hrozí podezření z trestné činnosti. Jakékoli spekulace o tom, že by za odvoláním Pospíšila mohlo být jmenování Bradáčové do čela VSZ, označil za vylhané.

Pospíšil (ODS) možnou manipulaci s návrhem odmítl. „Můžu říct jednu věc: 21. června, několik dní před mým odvoláním, ten návrh oficiálně převzal můj náměstek (Filip) Melzer, který to měl na starosti. Já jsem o tom byl informován,“ řekl ČTK Pospíšil. Exministr dodal, že následný procesní postup na ministerstvu hodnotit nemůže.

„Jestli tam byly nějaké technické problémy, to ať případně vyšetří nějaký příslušný orgán. Ať pana bývalého náměstka klidně vyšetří,“ podotkl. Podle něho to však v nynější politické debatě o jmenování či nejmenování Bradáčové není příliš důležité. „Nic to nemění na fakticitě stavu, že návrh byl vytvořen před mým odvoláním,“ uvedl. Možná manipulace s návrhem, jejímž cílem by bylo zdiskreditovat premiéra, je podle Pospíšila nesmyslem.

Čtěte také:

Co s Bradáčovou? Blažek vypíše výběrové řízení

Blažek obrací, výběrové řízení kvůli Bradáčové nebude

Jiří Pospíšil: Moje kandidatura na hejtmana není žádná bokovka

Blažek hodlá okolnosti podání návrhu na jmenování Bradáčové prošetřit, protože má podezření, že přitom došlo k trestné činnosti. „Pravda se jednou nepochybně ukáže,“ dodall ministr.

Bradáčová se zviditelnila zejména kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kterou ze začátku dozorovala. Rath ve svém projevu ve sněmovně při rozhodování o jeho vydání k trestnímu stíhání prohlásil, že jeho obvinění souvisí s ambicí Bradáčové stát se šéfkou pražských žalobců.

Blažek (ODS) dnes novinářům řekl, že s návrhem na jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze bylo „hrubě manipulováno“.

Časový sled událostí, jak se podle Blažka odehrály:

21. června - Zeman vyhotovil návrh na jmenování Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní. Podle Blažka ho předal tehdejšímu vysoce postavenému úředníkovi ministerstva spravedlnosti. Jeho předchůdce Jiří Pospíšil (ODS) uvedl, že šlo o náměstka pro justiční sekci Filipa Melzera.

27. června - Prezident Václav Klaus na návrh premiéra Petra Nečase odvolal Pospíšila z funkce ministra spravedlnosti.

29. června - V 19:48 byl v kabinetu ministra učiněn zápis do spisové služby úřadu. Podle Blažka však neobsahoval písemné dokumenty z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně ohledně návrhu na jmenování Bradáčové. Byla tak pouze založena spisová značka, avšak bez konkrétního obsahu.

3. července - V 08:49 zaevidovala podatelna ministerstva spravedlnosti kompletní Zemanův návrh. V 10:00 jmenoval prezident Václav Klaus Blažka ministrem.