Rusnok má zatím osm ministrů. Podívejte se, kdo je kdo

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok

Předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Sestavování vlády Jiřího Rusnoka pomalu nabralo na obrátkách. Jen během dneška nabídku přijali čtyři další kandidáti, konkrétně do resortů zahraničních věcí, školství, zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Neobsazena ale zatím stále zůstávají klíčová ekonomická ministerstva.

Roste ale také seznam těch, kteří Rusnokovu nabídku odmítli, nově například Radek Špicar, viceprezident svazu průmyslu Radek Špicar, který mohl řídit ministerstvo životního prostředí. Očekává se také rozhodnutí současného ministra obrany Vlastimila Picka, který má nabídku pokračovat.

Ve vznikajícím úřednickém kabinetu je také již několik členů ČSSD, která přitom vládu kritizovala.

František Koníček, ministr práce a sociálních věcí
František KoníčekFrantišek Koníček | Euro Martin PinkasBývalý ředitel Lesů ČR (červen 2006-únor 2007) se v posledních letech zabývá především podnikáním. Je rovněž exposlancem ČSSD; do Sněmovny usedl jako náhradník za zesnulou kolegyni v červnu 2005 a v lednu 2006 na mandát rezignoval. Dva roky byl také náměstkem ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha.
Martin Holcát, ministr zdravotnictví
Martin HolcátMartin Holcát | E15 Robert ZlatohlavekNáměstek pro léčebně preventivní péči ve Fakultní nemocnici Motol. Od března 1999 do února 2000 byl prvním náměstkem ministra zdravotnictví (Ivana Davida a poté Vladimíra Špidly jako pověřeného šéfa resortu). Otolaryngolog, v roce 1996 se stal náměstkem ředitele ve Všeobecné fakultní nemocnici, od března 1997 do listopadu 2003 byl jejím ředitelem. Poté vedl Koordinační středisko transplantací, patřící pod ministerstvo zdravotnictví, a od roku 2006 je náměstkem v motolské nemocnici. Byl také šéfem koncilia, které se staralo o prezidenta Václava Havla.
Martin Pecina, ministr vnitra
Martin PecinaMartin Pecina | E15 Eduard ErbenMinistrem vnitra byl již ve vládě Jana Fischera (květen 2009 až červenec 2010), předtím vedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (září 2005 až červen 2009). Nyní je generálním ředitelem společnosti Vítkovice Power Engineering, která je součástí strojírenského holdingu Vítkovice. Do roku 1997 byl členem ODS (do strany vstoupil v roce 1993), v letech 2001 až 2005 byl členem ČSSD, členství se vzdal v souvislosti s nástupem do funkce předsedy antimonopolního úřadu. V roce 2010 se do ČSSD vrátil a letos v lednu z ní opět vystoupil. Vadilo mu, že levice nepostavila společného prezidentského kandidáta a že ČSSD nenavrhla do této funkce Miloše Zemana.
Jan Kohout, ministr zahraničních věcí
Jan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničíJan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí | Euro Martin PinkasBývalý ministr zahraničí a místopředseda vlády Jana Fischera (od května 2009 do července 2010), od listopadu 2010 člen dozorčí rady ČEZ. Předtím působil 20 let v diplomacii, zastupoval ČR mimo jiné při OSN a OBSE, byl velvyslancem ČR při Evropské unii. Kohout byl v komunistické straně (1986 až 1989), v roce 1995 vstoupil do ČSSD.
Dalibor Štys, ministr školství
Přírodovědec, od loňského roku ředitel odboru výzkumu a vývoje na ministerstvu školství. Předtím pracoval pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, kde v roce 2002 založil Ústav fyzikální biologie v Nových Hradech. Jeho ředitelem byl do konce roku 2011, poté se stal proděkanem Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.
Miroslav Toman, ministr zemědělství
Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav TomanPrezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman | Foto E15 Robert ZlatohlavekPrezident Potravinářské komory ČR (od roku 2007), člen dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, člen představenstev Hospodářské komory ČR a Agrární komory ČR. Od srpna 2002 do října 2006 byl náměstkem, později prvním náměstkem ministra zemědělství. V letech 1996 až 2001 působil jako obchodní rada na zastupitelských úřadech ve Washingtonu a v Bratislavě. Jeho otec byl ministrem zemědělství v 80. letech.
Marie Benešová, ministryně spravedlnosti
Marie BenešováMarie Benešová | ctkNěkdejší nejvyšší státní zástupkyně (leden 1999 až září 2005) a stínová ministryně spravedlnosti za sociální demokracii (2006 až 2010) je od května odbornou mluvčí ČSSD pro boj s korupcí. Do letošního března byla místopředsedkyní strany. V prezidentské volbě podporovala Zemana, ačkoli ČSSD měla vlastního kandidáta. Nyní je členkou prezidentova poradního týmu.
Jiří Balvín, ministr kultury
Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín odchází 28. června z jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Balvín přijal místo ministra kultury v Rusnokově vládě. Je tak čtvrtým potvrzeným ministrem v novém úřednickém kabinetu.Bývalý ředitel České televize Jiří Balvín odchází 28. června z jednání s premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Balvín přijal místo ministra kultury v Rusnokově vládě. Je tak čtvrtým potvrzeným ministrem v novém úřednickém kabinetu.Manažer speciálních projektů televizní stanice Óčko, bývalý generální ředitel České televize (2001-02) a ředitel hudební televize Óčko (2003-12). Absolvoval Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění, obor filmová a televizní produkce. Přes 25 let pracoval v Československé televizi, v letech 1992 až 1997 byl šéfproducentem uměleckých pořadů České televize. Později mimo jiné pracoval jako ředitel marketingové společnosti Českého tenisového svazu, ředitel výroby a techniky České nezávislé televizní společnosti a učil na FAMU. Během prezidentské předvolební kampaně radil Miloši Zemanovi s mediálním vystupováním.

Kdo zatím váhá:

Vlastimil Picek - ministerstvo obrany

František Lukl - ministerstvo pro místní rozvoj

Kdo nabídku Jiřího Rusnoka odmítl:

Daniel Braun - ministerstvo pro místní rozvoj

Petr Fiala - ministerstvo školství

Jan Gregor - ministerstvo financí

Petr Šimerka - ministerstvo práce a sociálních věcí

Radek Špicar - ministerstvo životního prostředí

Ivo Vondrák - ministerstvo školství

GLOSA: Že je premiér to nejhorší? Seznamte se s jeho kabinetem