Rusnokova vláda rozděluje miliardy bez soutěže, trumfla i Nečase

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po schůzi vlády. Zleva v pozadí přihlížejí ministři Martin Holcát, Martin Pecina a Jiří Cienciala.

Premiér Jiří Rusnok na tiskové konferenci po schůzi vlády. Zleva v pozadí přihlížejí ministři Martin Holcát, Martin Pecina a Jiří Cienciala. Zdroj: ctk

Ministři Rusnokovy vlády od září 2013 zadali nebo mají v plánu zadat zakázky bez soutěže v hodnotě 2,9 miliardy korun, což je šestkrát více než za stejné období v minulém roce, kdy byla u moci vláda Petra Nečase. Upozornilo na to protikorupční sdružení Oživení. Od září ministři v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění zadali nebo chystají zadat celkem 78 nadlimitních zakázek.

„Několikanásobný nárůst velkých státních zakázek zadávaných bez soutěže vládou, která je v demisi a nemá politickou důvěru, je alarmující. Nabízí se otázka, zda to je skutečně nezbytné nebo zde hrají roli skryté úmysly vytěžit co nejvíce z dočasných ministerských postů“, uvedl předseda organizace Martin Kameník.

Mluvčí vlády Jana Jabůrková serveru E15.cz sdělila, že vláda Jiřího Rusnoka reagovala na tristní situaci v čerpání peněz z evropských fondů, kdy bylo nutné aktvizovat všechny dostupné možnosti tak, aby Česká republika nepřišla o desítky miliard z fondů EU. „Všechny vládní zakázky jsou vypisovány dle zákona a jednací řízení bez uveřejnění je zákonným nástrojem,“ uvedla.

Dodala, že v některých případech vláda řešila havarijní a bezodkladné situace pro zajištění chodu státní správy, které vznikly nečinností a odkládáním nutných rozhodnutí v minulém období.

Bez soutěží

Oživení ve spolupráci s Otevřenou společností provedlo monitoring jednání vlády od září do prosince 2013. Od roku 2010 jsou totiž ministři povinni informovat vládu o všech nadlimitních zakázkách, které plánují zadat bez soutěže. Zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění jsou podle Oživení mnohem více náchylné k manipulaci, jelikož na rozhodování nelze veřejně dohlížet a nepodléhají tržní soutěži.

„Každá vláda, a zejména vláda, která nemá důvěru Sněmovny, je povinna dbát maximální transparentnosti svého rozhodování. Jakmile se za stejné období, řádově, zvýšil počet zakázek bez soutěže, je takřka povinností aktivně poskytovat veřejnosti v předstihu podrobnosti o nich, zejména důvody, proč údajně nelze vyhlásit soutěž,“ konstatoval Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti.

Organizace kvůli tomu vyzvaly vládu k aktivnímu zveřejňování základních informací o plánovaných státních zakázkách bez soutěže nad rámec současné praxe.