Rusnokova vláda se začíná rýsovat, Benešová bude ministryní spravedlnosti

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem. Zdroj: CTK

Ministryní spravedlnosti ve vládě nově jmenovaného premiéra Jiřího Rusnoka bude bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD). Rusnok to řekl v České televizi. Benešová jeho nabídku přijala dnes večer. Je tak druhou oficiálně oznámenou členkou tvořícího se kabinetu. Angažmá ve vládě již v úterý přijal Martin Pecina, jenž se má vrátit na ministerstvo vnitra, které vedl v době Fischerovy vlády. Další jména zatím Rusnok nepotvrdil.

Benešová je řadovou členkou ČSSD, čehož se v případě vládního angažmá zbavovat nebude. „Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit? Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni,“ upřesnila.

„Já to nepokládám za vhodné a rozhodně to nemohu doporučit členům sociální demokracie,“ řekl dnes k případné účasti sociálních demokratů ve vládě Jiřího Rusnoka místopředseda strany Lubomír Zaorálek, podle něhož se hovoří především o lidech blízkých Zemanovi. Podle informací ČTK nepovažuje vedení sociální demokracie účast v Rusnokově vládě za slučitelnou se členstvím ve straně. Očekává v takovém případě odchod případných ministrů ze strany.

Nabídku naopak odmítl současný ministr školství v demisi Petr Fiala. Podle něj může být úřednická vláda jen krajním a co nejkratším řešením, je třeba preferovat vládu politickou. „Nemohu proto přijmout účast v této vládě, nijak to nesouvisí s osobou premiéra Rusnoka, ale pouze s principy, které vyznávám,“ uvedl v zaslaném prohlášení s tím, že nemůže působit v úřednické vládě, když existuje šance na sestavení politického kabinetu podporovaného parlamentní většinou.

Vláda nejodbornějších odborníků? Čtěte glosu E15.cz:

Že je premiér to nejhorší? Seznamte se s jeho kabinetem

Šéfem diplomacie by opět mohl být exministr zahraničí úřednické vlády a někdejší diplomat Jan Kohout, jenž nabídku posoudí v řádu dní. Kohout to dnes řekl novinářům po setkání s Rusnokem.

Kohout uvedl, že je předčasné se vyslovovat ke sporu o velvyslance, který má prezident Miloš Zeman s odstupujícím šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Kohout byl ministrem zahraničí už v úřednické vládě Jana Fischera v letech 2009 až 2010.

Jací kandidáti za Rusnokem do Kramářovy vily dříve během dne jezdili, nebylo jasné. Zatím angažmá ve vládě přislíbil Martin Pecina, který se má vrátit na ministerstvo vnitra, které vedl v době Fischerovy vlády. Ministrem zemědělství by se podle zdrojů ČTK měl stát současný šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Staré známé tváře

U většiny resortů je jejich obsazení předmětem spekulací. Ochoten vzít funkci ministra dopravy je i exministr ze Zemanovy vlády Jaromír Schling. „Taková nabídka by rozhodně stála za úvahu, protože to evidentně nebude na dobu příliš dlouhou,“ řekl dnes s tím, že ale zatím nabídku nedostal.

Rusnok se dnes setkal také s předákem Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem, ten ale možnost svého zapojení do kabinetu odmítl. I když odbory vyjadřují Rusnokově vládě podporu, vidí ji podle Zavadila hlavně jako cestu k předčasným volbám.

Ve zdravotnictví zaznívají například jména senátorů Vladimíra Drymla a Milady Emmerové, kteří mají blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Emmerová dnes řekla, že ji zatím nikdo neoslovil. Dryml uvedl, že podle něj není vhodné se vyjadřovat k tomu, zda nabídku dostal nebo ne.

Také ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška, který ve Fischerově vládě vedl ministerstvo pro místní rozvoj, řekl, že ho nyní nikdo s nabídkou neoslovil. Současný ministr obrany v demisi Vlastimil Picek nechtěl v úterý dotaz, zda nabídku od Rusnoka dostal, komentovat.

Bývalý ministr školství za Zemanovy vlády a člen SPOZ Eduard Zeman nabídku na post ministra školství nedostal. Vyjádření někdejší ministryně školství ve Fischerově úřednické vládě Miroslavy Kopicové se nepodařilo získat.

Nikdo neoslovil Františka Ringo Čecha, který vystupoval na podporu Zemana a jako o možném šéfovi resortu kultury se o něm spekulovalo již při hledání nástupce Pavla Dostála v roce 2005. Zpěvák Daniel Hůlka, který Zemana také podporoval, nabídku nedostal a řekl, že by ji ani nepřijal. Karel Srp z Jazzové sekce, který má k Zemanovi blízko, řekl, že osloven nebyl, ale případně by nabídku zvažoval. Neúspěšný prezidentský kandidát Vladimír Franz řekl, že zatím nebyl vyzván.

Místopředseda zemanovců Radek Augustin po schůzce s Rusnokem řekl, že ve vládě nebudou členové zemanovců. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že s novým premiérem mluvili o podobě vlády i o jejích úkolech. „Bavili jsme se o různých lidech. Pan premiér má zhruba jasno,“ uvedl Zavadil bez dalších podrobností.