Růst platů ve zdravotnictví může vést účty pojišťoven do miliardového schodku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Zdravotní pojištění by se v roce 2017 mohlo dostat do deficitu až šest miliard korun, pokud stoupnou o deset procent platy v nemocnicích i všech ostatních zdravotnických zařízeních. Pokud stoupnou jen v nemocnicích, bude deficit jedna miliarda. Bez navýšení odvodů státu nemohou zdravotní pojišťovny udržet vyrovnané hospodaření, vyplývá z dat analytické komise složené ze zástupců všech zdravotních pojišťoven.

Data komise poskytl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý. Vládní koalice se na úterním jednání se zástupci krajů, lékařské komory a odborů shodla na tom, že v příštím roce stoupnou platy ve zdravotnictví o deset procent. Dohoda zatím není na tom, kolik peněz na to stát přidá.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) mluví o přinejmenším čtyřech miliardách navíc na odvodech státu. O stejné částce mluví i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale předpokládá navýšení odvodů státu pro příští rok za děti, důchodce či nezaměstnané jen o dvě miliardy korun. Resort podle něj dostane o devět miliard korun víc z nárůstu výběru pojistného za zaměstnance a podnikatele, celkem tak bude mít navíc 11 miliard korun. Babiš odkázal Němečka na hledání vnitřních rezerv. O nárůstu odvodů bude vláda jednat v příštích dnech.

Němeček řekl, že připravil dva návrhy, vedle navýšení odvodů na rok 2017 formou nařízení vlády o 9,88 miliardy korun také zákon o valorizaci plateb za státní pojištěnce, který by platil trvale. Valorizace by přinesla v letech 2017 až 2019 každý rok 8,44 miliardy, v roce 2020 8,37 miliardy.

Opozice vytkla vládní koalici, že slibuje navyšování platů, aniž ví, z čeho ho uhradí.

Norma je v připomínkovém řízení, Němeček narazil na zásadní rozpor s ministrem Babišem. „Nicméně my teď za prioritu považujeme nařízení vlády, musíme to udělat do 30. června. V okamžiku, kdy toto bude, posíláme do vlády i s tím rozporem návrh na valorizaci,“ uvedl.

Tichý uvedl, že odhady analytické komise byly stanoveny na základě predikce ministerstva financí z ledna 2016. Vycházejí z předpokladu, že by se neměnila výše platby za státní pojištěnce, osoby bez zdanitelných příjmů, podnikatele, ani podmínky platby pojistného za zaměstnance.

„Za uvedených předpokladů by v roce 2017 činila částka vybraná na zdravotním pojištění 265,5 miliardy korun. To je o 6,5 miliardy více, než je předpokládaný letošní výběr pojistného. Pokud by došlo k navýšení platů ve všech lůžkových zařízeních o 10 procent, znamenalo by to navýšení nákladů o necelých osm miliard korun,“ uvedl mluvčí.

Za uvedených podmínek, tedy předpokládaný nárůst výběru pojistného, stagnace platby za státní pojištěnce atd., by tedy celkový deficit činil zhruba jednu miliardu korun. Zvýšení platů by vedlo ke zvýšení výběru pojistného, což je zmíněný rozdíl půl miliardy.

„Pokud by se měl nárůst platů o deset procent týkat kromě lůžkových zařízení i dalších segmentů, odhadujeme další zvýšení nákladů o zhruba pět miliard, celkový deficit by pak byl šest miliard korun,“ shrnul Tichý.

„Pro Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra by toto zvýšení platů znamenalo finanční zátěž v řádu jedné miliardy korun, které by bylo nutné dodat zvenčí. V tuto chvíli se jeví jako jediné řešení zvýšit odvody státu za státem hrazené pojištěnce,“ řekla mluvčí druhé největší zdravotní pojišťovny Hana Kadečková.

Jednorázový krok prý situaci nevylepší

Opozice vytkla vládní koalici, že slibuje navyšování platů, aniž ví, z čeho ho uhradí. Jednorázové navyšování podle ní současnou situaci s nedostatkem lékařů a sester v nemocnicích nevyřeší.

Němeček má zpracovat materiál s návrhy řešení, jež by mohla stihnout vláda ještě v tomto funkčním období. Vláda by ho měla projednat do konce května. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měl obsahovat vedle navýšení tarifních platů i příspěvek státu v podobě valorizace plateb za státní pojištěnce.

Je také nutno dotáhnout reformu vzdělávání lékařů a sester, zákony jsou připraveny. Pokročit se musí v elektronizaci, zadávání veřejných zakázek a od roku 2018 zavést nový systém plateb v nemocnicích. Finančně se musí posílit výuka na lékařských fakultách.