Šance v kauze MUS: Česko má pro Švýcary nové důkazy

Úplatek, korupce

Úplatek, korupce

Švýcarské trestní řízení v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) by se podle šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislava Mečla mohlo vrátit do přípravné fáze. Mečl to řekl v Otázkách Václava Moravce s tím, že česká strana má závažné důkazy, které zatím Švýcaři neznají. Mluvčí VSZ Iva Vojtková uvedla, že pokud by se případ ve Švýcarsku vrátil do přípravné fáze, získala by Česká republika novou možnost připojit se k řízení jako poškozená.

Švýcarsko se Česka v minulosti opakovaně dotázalo, zda se hodlá k tamnímu trestnímu řízení připojit. České úřady s odpovědí váhaly příliš dlouho a nakonec se v termínu připojit nestihly. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Švýcaři v rámci vyšetřování zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. Tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišla o miliardy. Stát nyní hledá cestu, jak se dostat k zablokovaným penězům.

Mečl v ČT uvedl, že vrácení kauzy MUS ve Švýcarsku do přípravného řízení je možné „za určitých okolností“. „Tak jako ve Švýcarsku probíhá dokazování, tak dokazování probíhá také v České republice. My výsledky našeho dokazování samozřejmě budeme signalizovat švýcarské straně a je velmi pravděpodobné, že švýcarská strana projeví zájem o důkazy, které byly zjištěny v České republice, a může to vést i k takovému závěru, že věc bude vrácena do přípravného řízení,“ řekl Mečl.

Doplnil, že česká strana nyní disponuje důkazy, o nichž zatím Švýcaři neví. „Jsou to důkazy závažné. (…) Jde o určité vztahové analýzy,“ řekl k tomu bez dalších podrobností. „Ano, v tom případě by se mohla Česká republika připojit k řízení,“ odpověděla mluvčí VSZ Vojtková na dotaz, zda by se v případě vrácení kauzy švýcarské prokuratuře do přípravné fáze znovu naskytla možnost, aby se Česko k řízení připojilo.

Švýcarský soud koncem loňského roku zamítl žádost Česko o připojení k trestnímu řízení. Soud prý při této příležitosti kritizoval způsob komunikace českých úřadů a hovořil o „dlouhém otálení“. Ministerstvo financí se proti rozhodnutí odvolalo, o odvolání by mohlo být podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnuto do konce února. Až potom se má určit další postup české strany. Nejčastěji se hovoří o civilní žalobě, v úvahu by prý mohly připadat i jiné kroky.

O okolnosti údajných průtahů v kauze MUS na české straně se zajímá justice i policie. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podal kárné žaloby na Mečlova předchůdce Vlastimila Rampulu a další tři státní zástupce. Protikorupční policie zase prověřuje podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Koho konkrétně se prověřování týká, tedy zda postupu žalobců z VSZ, ministerstva financí nebo obou, policie neupřesnila.

Česká policie se kauzou MUS zabývá dlouhá léta, žádné obvinění dosud nepadlo. Mečl dnes v ČT uvedl, že ke spáchání trestných činů při obchodech s akciemi Mostecké uhelné podle něho „nepochybně“ došlo. „Pokud budeme mít dostatek důkazů, potom nepochybně taková obvinění padnou,“ uvedl šéf VSZ.