Schodek dál roste, plánovaných 135 miliard možná překročí

peníze

peníze Zdroj: e15

Schodek státního rozpočtu ke konci srpna vzrostl na 87,3 miliardy korun z červencových 61,1 miliardy. Loni v srpnu rozpočet vykázal deficit 78,7 miliardy korun. Celkové příjmy jsou zatím meziročně nižší o 0,6 procenta, letos se přitom počítá s jejich růstem o 6,9 procenta. Výdaje jsou zatím o 0,7 procenta nad úrovní srpna 2010, za celý rok se počítá s nárůstem o 4,1 procenta. Celkový roční deficit je schválen na 135 miliard korun.

„Samozřejmě, že na první pohled schodek rozpočtu za prvních osm měsíců roku nevypadá vůbec dobře, ale šance na dodržení plánovaných 135 miliard stále existuje. Jednak v dalších měsících dojde další kvartální záloha na daň z příjmu právnických osob, jednak se dále uspoří peníze na úrocích za státní dluh,“ komentoval vývoj schodku analytik ČSOB Petr Dufek. Překvapil ho ale významný meziroční pokles transferů z Evropské unie – celkem o 12,3 miliardy korun.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank byl v srpnu schodek o 19 miliard vyšší, než banka očekávala. Varovné je podle něj zejména zpomalení výběru DPH. „Pokud není ovlivněno nějakou mimořádnou okolností, o níž v komentáři ministerstva financí nic není uvedeno, může naznačovat letní zpomalení poptávky v české ekonomice. Pokud se výpadek nedožene během září, povede pravděpodobně k rozšíření celoročního schodku rozpočtu o jednotky miliard korun,“ uvedl Sobíšek. Inkaso DPH kleslo meziročně o 1,1 procentního bodu.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík upozorňuje, že výdaje často ještě prudce narostou na konci roku. „Zkušenost s českými státními rozpočty je taková, že v posledním čtvrtletí přicházejí „velké rány“ - platí se mimo jiné velké faktury. To se nejspíš zopakuje i letos. Situace k dnešnímu dni, tj. 64,6% plánovaného ročního deficitu tak není vůbec dobrá.“

Saldo státního rozpočtuSaldo státního rozpočtu | MF

Zdroj: Ministerstvo financí

„Čistě technicky, pokud by se příjmy i výdaje vyvíjely po zbytek roku stejně jako v prvních osmi měsících, skončil by rozpočet se schodkem 170 miliard korun, tedy výrazně nad schválenými 135 miliardami korun. Navíc je tu riziko, že vývoj ekonomiky bude v druhé polovině roku horší, než se počítalo, což by se v rozpočtu mohlo projevit negativně, letos v nepřímých daních, příští rok v přímých daních,“ uzavírá David Marek z Patria Finance.

Kvůli horšímu vývoji daňových příjmů, který souvisí s vývojem ekonomiky, chystá vláda škrty v příštím i přespříštím roce. Vláda v červenci schválila základní podobu rozpočtu na příští rok s deficitem 105 miliard korun. DPH příští rok by měla být ve dvou sazbách 20 a 14 procent, další rok 17,5 procenta.

Ministr financí Miroslav Kalousek také nedávno nevyloučil, že při debatě nad státním rozpočtem na příští rok bude nutné vzít v úvahu hrozbu možného zpomalení růstu ekonomiky.