Schodek rozpočtu se drží na uzdě, bilanci vylepšily peníze z Bruselu

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: Novak Tomas/Euro

Deficit státního rozpočtu po sedmi měsících roku dosahuje méně než 28 procent předpokládané celoroční výše. V červenci klesl na 27,6 miliardy korun z 31,5 miliardy v předchozím měsíci, přičemž ve stejném období loni dosáhl téměř 52 miliard, uvedl ministerstvo financí. Experti ale upozorňují, že trendy stojící za výsledkem rozpočtu nejsou úplně příznivé.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška příjmovou stranu mohutně podporuje příliv prostředků z EU, převyšující loňská čísla již o 40 miliard. Daňové příjmy jsou ale slabší než loni.

„Výběr DPH překročil loňskou skutečnost jen nepatrně a výhradně díky letošnímu zvýšení sazeb o procentní bod. Domácí poptávka tedy v prvním pololetí nominálně nanejvýš stagnovala. Spotřební daně zaznamenávají ve všech položkách pokles výběru,“ vysvětlil Sobíšek.

Novinkou je podle ekonoma propad u daně z příjmu právnických osob, který naznačuje, že zisky podniků nezůstaly loni bez odezvy na ekonomickou krizi.

Deficit státního rozpočtuDeficit státního rozpočtu

Mírně pozitivně lze na druhou stranu hodnotit zmírňování výpadku ve výběru sociálního pojistného, které ukazuje na pozvolný růst vyplaceného objemu mezd v posledních měsících.

„Ve výdajích rozpočtu zaujme položka platů a odměn, jejíž růst zřejmě souvisí se změnami na vládních postech. Stejnou příčinu může mít prohlubování propadu v investičních výdajích,“ uvedl Sobíšek.

Hlavní ekonom UniCredit Bank zároveň zdůraznil, že rizikem celoroční bilance rozpočtu může být čerpání fondů EU. „Kdyby se část prostředků získaných jako zálohy musela vracet, byl by to pro napjatou příjmovou stranu rozpočtu nepochybně problém,“ dodal.