Schwarzenberg: Klaus nezklamal, amnestií pomohl očistit největší skandály

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: E15 Anna Vackova

Podle ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se prezidentská amnestie měla týkat lehkých činů, a ne "největších skandálů republiky". Schwarzenberg to dnes řekl s tím, že po bližším prostudování ho amnestie udělená prezidentem Václavem Klausem zklamala.

Amnestie by se podle informací médií mohla týkat například bývalých manažerů společnosti H-System, kteří byli strůjci miliardového podvodu při vytunelování této stavební firmy. Klausovo rozhodnutí by podle odhadu médií mohlo od trestu osvobodit také manažery zkrachovalé Union banky či někdejšího šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského.

„S denním odstupem, bohužel jsem zjistil, že Václav Klaus nezklamal,“ řekl dnes Schwarzenberg na dotaz, co soudí o rozsahu prezidentské amnestie. Ta se podle něj měla týkat lehkých trestných činů lidí, které se v jiných zemích netrestají vězením, nýbrž domácím vězením, což by odlehčilo přeplněným věznicím. „Nemělo se to týkat největších skandálů této republiky,“ prohlásil Schwarzenberg.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) se ale při obecné amnestii nelze vyhnout sporným propuštěním. Také vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) počítá s tím, že v konkrétních případech amnestie vyvolá některé kontroverze. Klaus podle ní ale tímto nástrojem během svého desetiletého prezidentování neplýtval.

„Je naprosto logické, že tam najdeme, a vždycky bychom v každém státě našli x případů, které budou tím, že jsou mediálně známé více vidět a bude to tu amnestii jako celek, nechci říci zpochybňovat, ale bude to působit dojmem, že se to týká jenom těchto dvou, tří, ale ono se to týká nějakých 6800 lidí,“ řekl na tiskové konferenci Blažek.

„Prezident využil svého práva, kterým během volebního období nijak neplýtval. Očekávám, že při aplikaci na konkrétní případy vyvolá některé kontraverze. U každého odsouzeného bývá také oběť či poškození, kteří zkrácení trestu mohou přijímat úkorně,“ komentovala amnestii Peake.

Klaus v úterý při příležitosti 20. výročí vzniku České republiky vyhlásil dílčí amnestii. Ta dnes vstoupila v platnost. Amnestie promíjí některé nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Podle ministerstva spravedlnosti by mohlo být propuštěno necelých 7000 vězňů, tedy necelá třetina všech. Slovenský prezident Ivan Gašparovič k 20. výročí vzniku samostatného Slovenska udělil také amnestii. Na svobodě by se kvůli ní mohlo ocitnout asi 550 vězňů, napsal slovenská deník Sme.