Šéf lékařské komory: „Deset procent k platu není důvod jásat“

prezident České lékařské komory Milan Kubek

prezident České lékařské komory Milan Kubek Zdroj: čtk

Vládě by dal na vysvědčení čtyřku. Podle prezidenta České lékařské komory Milan Kubek dělá vláda pro zdravotnictví méně, než slibovala. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček naopak tvrdí, že by lékaři měli jeho práci ocenit. „Není profesní skupina, která by měla větší podporu,“ říká Němeček.

Lékaři se usnesli: Zdravotnictví je v krizi a katastrofálně podfinancované, je nezbytné, aby to ještě tato vláda začala řešit. Sjezd České lékařské komory předevčírem potvrdil, že to není jen nejvyšší vedení této organizace, kdo není spokojený s tím, jak vláda plní sliby. Zajedno s ním jsou i delegáti komory z celé republiky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) naopak tvrdí, že tato vláda dělá pro zdravotnictví víc než ty předchozí a očekával by za to podporu.

E15: Předkládáte konkrétní návrhy a požadavky, politici se k nim ale nehlásí. Nepřipadá vám to už zbytečné?

Snažíme se prostřednictvím naší kampaně vytvořit tlak na politiky, aby začali problémy zdravotnictví brát vážně. Pokud politici nezatáhnou za záchrannou brzdu, zdravotnictví se zhroutí.

E15: Zatím politici podle vás problémy zdravotnictví vážně neberou?

Myslím, že to vážně neberou a dali to najevo neúčastí na našem mimořádném sjezdu. Mají jiné priority než zdravotnictví. Co si mám myslet o tom, když se pan vicepremiér Babiš slovně o zdravotnictví zajímá, posílá nám otevřené dopisy. Pak ale, místo aby mezi nás přišel diskutovat, rozdával koblihy v tramvaji v Liberci.

E15: Ministr Němeček vám ve svém projevu na sjezdu vyčetl příliš ostrou rétoriku. Prý když někdo pořád křičí, že hoří, riskuje, že jej nikdo nebude poslouchat, až opravdu bude hořet.

Ale ono už hoří. Pan ministr se podle mého názoru lehkomyslně snaží problémy bagatelizovat. Problém tu je. Na sjezdu o tom mluvili nejen členové vedení lékařské komory, ale i lékařské špičky nebo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Děláme jako lékaři a zdravotní sestry vše pro to, aby tu krizi pacienti nepocítili. Co jiného ale je krize, než když 92 procent chirurgií funguje jen s porušováním zákoníku práce?

E15: Není něco na tom, když ministr Němeček říká, že tato vláda zvyšuje platby státu do zdravotnictví i platy nemocničních lékařů víc než předchozí?

V čase ekonomické prosperity je legitimní očekávat, že bude minimálně vyrovnán ten dluh, který stát vůči zdravotnictví nasbíral v uplynulých letech. Vláda odsouhlasila desetiprocentní navýšení tarifních platů zdravotníků v té menší části nemocnic, kde se řídí tabulkami. To za situace, kdy se učitelům přidává osm procent a všem státním zaměstnancům pět procent, není tak velký rozdíl. Není to důvod k jásání.

E15: I u učitelů se mluví o tom, že se tím vyrovnává určitý historický dluh.

Já jim to přeju. Přál bych jim i víc. Jen dávám do kontextu těch deset procent pro zdravotníky.
Navíc ti, kdo pracují v regionálních nemocnicích akciových společnostech, nemusí dostat nic. Pan ministr sice odepsal určité memorandum s hejtmanem Haškem, zanedlouho ale můžeme mít na krajích úplně jiné lidi. A navíc stejný ministr označuje memorandum, které podepsal jeho předchůdce s lékařskými odbory, za právně nicotný akt.

E15: Takže to, co dělá vláda, jsou jen dílčí nedostatečné kroky? Jak ji hodnotíte?

Známka pro vládu by možná nebyla nedostatečná, ale blíží se čtyřce. Dluh vůči tomu, co vláda slibovala, je velký. S kampaní jsme začali v době, kdy se ještě dalo mnoho udělat. Teď se čas této vlády krátí a vidíme, že naděje na změny se snižuje.

Němeček: lékaři mají největší podporu
„Tato vláda udělala pro zdravotnictví víc než všechny předešlé,“ zdůrazňuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. A z vládních stran je to ČSSD, kdo má zdravotnictví jako nejvyšší prioritu, dodává. „Nebylo by špatné, kdyby to někdo trošku ocenil,“ řekl lékařům Němeček. Lékařská komora to s jeho kritikou a s požadavky přehání. „Obávám se, že si obyčejný občan řekne: co vlastně pořád ti zdravotníci chtějí. To bych nerad,“ uvedl Němeček.
Z požadavků komory podporuje například pravidelnou valorizaci plateb státu, o které jedná vláda. Nebyl by ani proti převedení části daně z tabáku a alkoholu do zdravotnictví. Proti je v obou případech ministr financí Andrej Babiš.
Vláda opakovaně zvyšuje tabulkové platy zdravotníků i platby státu, celkem zatím o dvanáct miliard korun. „Není profesní skupina, která by měla větší podporu,“ říká Němeček.
Lékaři si stýskají, že dosud Němeček neprosadil ani zásadní změnu vzdělávání mladých lékařů, ani zákon o neziskových nemocnicích, ani pravidelnou valorizaci plateb státu, kterou vláda slibovala. „Je tu spousta problémů, které nebyly řešeny dvacet let. Začínáme na nich pracovat, bohužel některé nespravíte za rok ani za dva,“ prohlásil Němeček.