Šéfem ODS se stal bývalý rektor Fiala, získal drtivou podporu sněmu

Projev Petra Fialy na kongresu ODS v Olomouci 18. ledna 2014

Projev Petra Fialy na kongresu ODS v Olomouci 18. ledna 2014 Zdroj: ctk

Olomoucký kongres Občanské demokratické strany zvolil předsedou ODS exministra školství a někdejšího rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu. Nový šéf bývalé vládní strany, která se nyní zmítá v hluboké krizi, získal podporu drtivé většiny sněmu. Hlasovalo pro něj 437 delegátů z celkových 546.

Dosavadní místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová dostala od spolustraníků 66 hlasů a europoslance Edvarda Kožušníka podpořilo 32 občanských demokratů.

„Velice děkuji za ten mimořádně silný mandát, který jste mi dali a kterého si vážím. Chápu to jako obrovský závazek, jsem připraven tvrdě pracovat,“ řekl Fiala bezprostřeně po svém zvolení. Podle něj začíná nová kultura ODS. „Lidé z funkcí nebudou odcházet bez toho, abychom jim poděkovali,“ dodal.

Vyzval proto spolustraníky, aby spolu s ním poděkovali minulému předsedovi Petru Nečasovi, který podle Fialy pro ODS udělal hodně, dále i Martinu Kubovi a Němcové, kteří byli ve vedení strany v obtížné době.

Očekávaná volba

Devětačtyřicetiletý Fiala se stal čtvrtým předsedou strany. Jeho volba není žádným překvapení, Fialu před sněmem podpořilo 12 krajů a během jeho dnešního kandidátského projevu jej spolustraníci odměnili největším potleskem.

Protikándidátům, dosavadní místopředsedkyně ODS Miroslavě Němcové a europoslaneci Edvardu Kožušníkovi, se velké šance nedávaly. Němcová nezískala nominaci žádného kraje a patrně největšího outsidera Kožušníka nominoval pouze jeho domovský liberecký region.

ODS se po propadu v loňských sněmovních volbách, kdy získala jen 7,7 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek od jejího vzniku, a jako pátá zůstala v opozičních lavicích, se ocitla v hluboké krizi.

Ve straně je dva měsíce

Velikost krize dokládá vlastně i volba Petra Fialy. Do strany totiž vstoupil až loni v listopadu poté, co byl za ODS jako nezávislý kandidát zvolen poslancem. V minulosti by bylo nemyslitelné, aby si ODS vybrala za svého šéfa člověka, který je jejím členem pouhé dva měsíce.

Profil 4. předsedy ODS Petra Fialy (49)
- Datum a místo narození: 1. září 1964, Brno
- Vzdělání a akademická kariéra: absolvoval český jazyk a dějepis na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita, MU; 1988); docent (1996) a profesor (2002) pro obor politologie.
- Praxe: po studiích pracoval jako historik v Muzeu Kroměřížska, redaktor Lidové demokracie nebo nakladatelství Atlantis, spoluzakládal katedru politologie na MU, byl i ředitelem Mezinárodního politologického ústavu MU (1996-2004), krátce vedl Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a poté v letech 2004 až 2011 působil jako rektor Masarykovy univerzity, vedl Českou konferenci rektorů (2009-2011); poté byl do května 2012 devět měsíců prorektorem MU.
- Angažmá v politice: působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Petra Nečase (září 2011-duben 2012), od května 2012 do loňského července byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě; loni vedl jako bezpartijní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji a stal se poslancem, v listopadu vstoupil do strany a v prosinci ohlásil kandidaturu na předsedu ODS.
- Rodina: ženatý, má tři děti.
- Aktivním politikem v barvách ODS a členem strany je teprve krátce, podle svých slov ale s občanskými demokraty ideově spolupracoval už od první poloviny 90. let. Záchranu strany, jež v letošních volbách dosáhla nejhoršího volebního výsledku ve své historii a získala jen 16 poslanců, vidí Fiala v návratu k pravicovému programu.
- Po listopadu 1989 patřil mezi první akademiky, kteří se začali naplno věnovat politologii, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem pro tento obor v ČR. Specializuje se na srovnávací politologii a evropskou politiku. Je autorem nebo spoluautorem řady monografií a 200 odborných studií.
- Do čela ministerstva školství Fiala nastoupil v roce 2012 po demisi Josefa Dobeše (Věci veřejné), jehož ani ne dvouletou éru provázela řada afér. Někdejšímu rektorovi MU se rozjitřenou situaci podařilo poměrně rychle uklidnit.

Petr Fiala: Napravo od ODS nesmí být žádná politická strana