Sídlištní revoluce: Jižní Město pracuje na odtržení od Prahy

centrum. Dva věžáky hotelu Kupa spojené výrazným prampouchem vytvářejí dominantu Jižního Města.

centrum. Dva věžáky hotelu Kupa spojené výrazným prampouchem vytvářejí dominantu Jižního Města. Zdroj: CTK

Radnice „Jižáku“ ovládaná Hnutím pro Prahu 11 připravuje odchod městské části ze struktur metropole. Motivem pro vytvoření samostatné obce Jižní Město jsou vyšší daňové příjmy a kontrola nad územím.

Vedení Prahy 11 tvořené z velké části legendárním sídlištěm začalo připravovat plán na odštěpení části od hlavního města. Nová samostatná obec Jižní Město by měla osmdesát tisíc obyvatel. Bylo by to sídlo jen o málo menší než třeba Pardubice.

„Máme metodiku, jak z městské části Praha 11 udělat obec Jižní Město. Je to otázka pár let,“ uvedl starosta a současně předseda Hnutí pro Prahu 11 Jiří Štyler na nedávném setkání s občany.

Osamostatněním by si Jižní Město desetinásobně zvedlo příjmy z daní. Činily by 22 tisíc korun na hlavu, říká starosta.

Z hlediska daní by odpadnutí od hlavního města znamenalo pro tuto městskou část až desetinásobné zvýšení příjmů. Podle starosty přibližně až na 22 tisíc korun na hlavu. Současně počítá s tím, že něco by musel dávat kraji, tedy Praze, na dopravu.

Za další plusy pro osamostatněné Jižní Město označil možnost regulovat vyhláškami parkování či hazard nebo mít vlastní obecní policii. V neposlední řadě by šéf uskupení ovládajícího tamní radnici rád vytvářel vlastní územní plán. „Vše by se odvíjelo podle toho, jak se usnese nejvyšší správní orgán obce, a ne do jaké nálady se právě vyspí třiatřicet zastupitelů na Mariánském náměstí,“ dodal Štyler.

Jižní městoJižní město|Kolaz E15

Záměr Hnutí pro Prahu 11 vyvolal bouřlivou reakci místních politiků. „Při racionálním pohledu na to, co všechno by krok odtržení pro Prahu 11 a především její občany znamenal, musíme tento plán označit za ekonomický a legislativní hazard,“ reagoval Stanislav Urbánek, člen rady Prahy 11 za TOP 09. Místostarosta Jižního Města za stejnou stranu Jakub Lepš uvedl, že starosta o plánech hovořil bez vědomí rady městské části a zastupitelstva

Vedení metropole je zatím v klidu. „Hlavní město Praha by věc řešilo až tehdy, pokud by taková situace nastala a zcela v rámci platné legislativy,“ reagoval mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hnutí pro Prahu 11 ovládlo Jižní Město v komunálních volbách. Po krku šlo hlavně dlouholetému starostovi Prahy 11 Daliborovi Mlejnskému (ODS). Vinilo ho mimo jiné z příchylnosti k developerům.

Názor odborníků: Plán je pochybný
Plán na odtržení Jižního Města od metropole ještě čeká bitva paragrafů. Podle zákona o hlavním městě Praze je oddělení městské části možné jen tehdy, když územně sousedí s jinou obcí. „To není případ Prahy 11. K hranicím nejbližší obce mimo území hlavního města Prahy ji ještě brání městské části Kunratice, Šeberov nebo Újezd u Průhonic,“ komentoval advokát Bystrík Bugan. Ani architekti nad záměrem nejásají. „Z urbanistického hlediska není pro vyčlenění důvod, velké městské celky se naopak spíše čím dál více propojují,“ uvedl David Tichý z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze. Plán je podle něj spíše lehkou formou populismu vůči obyvatelům Prahy 11.

Zchudlé pražské Palermo

Čakovice prožívají na Prahu nevídaný stavební boom