Sisáka a Halu zadržela policie, advokát očekává návrh na vazbu

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: ctk

Policisté odvádějí spoutaného advokáta Ivo Halu (druhý zleva) z policejního sídla na pražském Perštýně
Petr Sisák
2
Fotogalerie
Advokát Ivo Hala a podnikatel Petr Sisák se dnes dostavili na policii, aby podali vysvětlení ke kauze údajných manipulací s insolvencemi. V budově na pražském Pernštýně si převzali obvinění v insolvenční kauze, byli zadrženi policií a čekají na výslech. Muži patří mezi 14 obviněných v kauze, která se týká i poškozování věřitelů nebo ovlivňování soudců.

Halu i Sisáka se nepodařilo zadržet při pátečním zásahu policie a spekulovalo se o tom, že k nim unikly informace o chystané razii. Oba v minulých dnech uváděli, že se neskrývají a jsou na dlouhodobě plánované služební cestě v zahraničí. Ujišťovali, že s policií budou spolupracovat. Obvinění odmítli.

Halův advokát Lukáš Trojan se v policejním sídle na Perštýně zdržel zhruba tři hodiny. Při odchodu řekl, že Hala zůstal v cele předběžného zadržení. „Převzali jsme si obvinění, k výslechu zatím nedošlo, o jeho termínu budeme vyrozuměni,“ řekl. Policisté mohou Halu zadržovat maximálně 48 hodin, poté ho musí buď propustit, nebo podat soudu návrh na vzetí do vazby. Podle Trojana lze tento návrh předpokládat.

Podobně se vyjádřila i Sisákova advokáta Kateřina Buďveselová. „Klientovi bylo dnes osobně předáno usnesení o zahájení trestního stíhání a je připraven vypovídat a k celé věci se vyjádřit. Vyslechnut však zatím nebyl,“ sdělila ČTK. Advokátka rovněž očekává, že bude návrh na vazbu.

Oba muži si obvinění vyslechli na policejní služebně v centru Prahy. Poté, co jejich advokáti opustili budovu, byli oba odvedeni v doprovodu čtyř policistů v zásahových uniformách a vyšetřovatele na jinou služebnu do Bartolomějské ulice. Po několika minutách byli odvedeni zpět. Podle informací ČTK byli do vedlejší budovy odevzdat otisky prstů.

Policisté po páteční razii v ústecké společnosti Spolchemie a na českobudějovickém krajském soudu obvinili skupinu osob z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. Právní kvalifikace není u všech obviněných stejná.

Kauza souvisí s reorganizací Via Chem Group, dnešní Právo napsalo, že souvisí i s fotbalovou Slavií a bývalým ministrem dopravy za ODS Alešem Řebičkem.

Sisákův otec i thaiboxer

Dalšími obviněnými jsou insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková, advokáti Milan Kučeřík, Petr Kovařík a thaiboxer Tomáš Machotka. Tato čtveřice skončila ve vazbě. Podle médií patří mezi zbývající obviněné, kteří jsou stíháni na svobodě, advokáti Jan Pacovský a Robert Vladyka, Jozef Kaán, Petr Líska, Sisákův otec Vladimír, brněnský státní zástupce Roman Skopal, lékař z Nemocnice Na Homolce Milan Čech a Kučeříkova přítelkyně Nikola Regnerová.

Společnost Via Chem Group, s níž je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.

Profily hlavních aktérů kauzy Spolchemie
Vizitky hlavních aktérů insolvenčních podvodů, které údajně souvisí s firmou Via Chem Group:

Milan Čech (49) - Lékař z Nemocnice Na Homolce. Podle policie vystavil advokátovi Milanu Kučeříkovi nepravdivé lékařské potvrzení. Právo uvedlo, že je obviněn z přijetí úplatku.

Ivo Hala (41) - Advokát a někdejší vlivný insolvenční správce. Podle policie je vedle Petra Sisáka druhým mozkem kauzy, právně zastupoval Via Chem Group. Měl licenci tzv. zvláštního správce opravňujícího řídit největší bankroty, tedy krachy firem s více než stomilionovým obratem či bank. Loni však o oprávnění přišel, odebralo mu ho ministerstvo financí, protože Hala nedokázal doložit bezpečnostní prověrku. Podle tisku dříve řídil například kauzu úpadku vagonky Legios či Metropolitního spořitelního družstva. Podle Práva má být obviněn ze zvýhodnění věřitele, zasahování do nezávislosti soudu, podplacení, podvodu či legalizace výnosů z trestné činnosti. Pobývá v cizině.

Vladimíra Jechová Vápeníková (48) - Insolvenční správkyně, která je podle médií obviněna z pokusu o způsobení úpadku, pokusu o poškození věřitele a podvodu. V minulosti byla například insolvenčním správcem společnosti Setuza. Je členkou ODS, působí jako pokladník v místním sdružení strany v Kolovratech.

Jozef Kaán (54) - Slovenský podnikatel, který před lety ovládal přes společnost Campaspol Holding a Český olej společnost Setuza. Kaán získal firmu Campaspol od společnosti Via Chem Group, ale záhy prodal 65procentní podíl v této firmě podnikatelům Petru Lískovi a Ladislavu Žákovi. V minulosti byl Kaán také generálním ředitelem společnosti Mostáreň Brezno (MB).

Petr Kovařík (37) - Podle médií je advokátem společnosti Via Chem Group. Podle veřejného seznamu advokátů má pozastavený výkon advokacie. Zákon o advokacii stanoví, že výkon advokacie je automaticky pozastavován tomu advokátovi, který je vzat do vazby. Po dobu pozastavení výkonu advokacie pak advokát nemůže poskytovat právní služby. Podle médií je obviněný ze zasahování do nezávislosti soudu.

Milan Kučeřík (33) - Advokát firmy Borsay je podle médií obviněný ze zasahování do nezávislosti soudu. Podle veřejného seznamu advokátů má pozastavený výkon advokacie. Zákon o advokacii stanoví, že výkon advokacie je automaticky pozastavován tomu advokátovi, který je vzat do vazby. Po dobu pozastavení výkonu advokacie pak advokát nemůže poskytovat právní služby. Společnost Borsay se v médiích objevovala s nedobytnými pohledávkami, které u společnosti měla například Praha 6, která se je nakonec rozhodla odprodat.

Jan Pacovský (41) - Advokát, který působí v advokátní kanceláři svého otce Michala Pacovského, kterého si vybral někdejší hejtman David Rath za obhájce. Michal Pacovský to ale odmítl. Minulý týden kárný senát České advokátní komory rozhodl o tom, že Michal Pacovský, který je strýcem soudce, který rozhodoval v Rathově kauze, porušil svým postupem při přebírání obhajoby Davida Ratha zákon o advokacii a udělil mu pokutu 15 tisíc korun. Jan Pacovský se specializuje na mezinárodní obchodní transakce. Podle médií je obviněn z pokusu o způsobení úpadku a podvodu.

Petr Sisák (48) - Podnikatel, který je nyní předsedou dozorčí rady Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie). Je také zapsaný jako koncipient v advokátní kanceláři Iva Haly. Oba jsou nyní mezi obviněnými v kauze insolvenčních podvodů, která údajně souvisí s firmou Via Chem Group. Policii se oba muže nepodařilo zadržet. Hala i Sisák obvinění odmítli a označili jej za nesmyslné. Uvedli také, že jsou na služební cestě v zahraničí, která byla plánována delší dobu. Dnes se dostavili na policii, aby podali vysvětlení. Sisák má trvalé bydliště na Maltě a má titul JUDr.

Společnost Via Chem Group, s níž je Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolchemii zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun. Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.

V roce 2011 byl Sisák podle médií vlastníkem fotbalové Slavie, třebaže byl za oficiálního vlastníka uváděn Antonín Franc, který dělal údajně Sisákovi řidiče. Podle deníku Právo se Slavie týká i současná kauza. Organizovaná skupina totiž podle Práva připravila o 25 milionů korun Aleše Řebíčka, který klub do loňska vlastnil.

Tomáš Machotka (40) - Podnikatel, jehož jméno podle obchodního rejstříku figuruje v řadě společností. Je jednatelem společnosti Sarpent, která je věřitelem Via Chem Group. Podle médií je obviněný z pokusu o způsobení úpadku, pokusu o poškození věřitele a podvodu.

Petr Líska (44) - Podnikatel, podle serveru Aktuálně.cz údajně hrál roli takzvaného bílého koně. Právo uvedlo, že působil jako jednatel firmy Helson plus, která se zabývá správou nemovitostí a jejímž společníkem je Věra Sisáková, manželka Petra Sisáka. Do loňska měl podle tisku figurovat jako předseda představenstva firmy Falkonida, společnosti, díky níž v minulosti bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček málem přišel o akcie fotbalové Slavie. Lískovo jméno je spjato rovněž se společností Campaspol Holding, která dříve ovládala Setuzu. Obviněn je z podvodu.

Nikola Regnerová (32) - Pražská podnikatelka a přítelkyně Kučeříka. Podle Práva mu údajně zařídila lékařské potvrzení, díky němuž nebyl neomluven na zkoušce insolvenčního správce (bez řádné omluvy by v ní neuspěl). Je obviněná z podplácení.

Vladimír Sisák (78) - Otec Petra Sisáka. Člen dozorčí rady společnosti Via Chem Slovakia, která spadá pod Via Chem. V minulosti byl vlivným úředníkem federálního ministerstva dopravy. Právo uvedlo, že je obviněn ze zvýhodnění věřitele či pokusu o způsobení úpadku.

Roman Skopal (33) - Státní zástupce. V rozhovoru pro Lidovky.cz řekl, že pyká za dvě podání, která napsal pro kamaráda, advokáta Milana Kučeříka. Podle tisku pracoval Skopal dříve jako asistent někdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové a později byl ředitelem justičního odboru na ministerstvu spravedlnosti. Podle Práva je obviněn z podvodu.

Robert Vladyka (42) - Advokát. Úterní Lidové noviny uvedly, že Vladyka popřel, že by byl v souvislosti s kauzou obviněn.